Közélet

Mindenben igaz a TASZ kritikája a szegedi városvezetésre

Mindenben igaz a TASZ kritikája a szegedi városvezetésre

2020. április 28., kedd
Mindenben igaz a TASZ kritikája a szegedi városvezetésre

A jogvédő szervezet felmérése szerint a propagandamédia előnyt élvez, és eközben nem segítik a független médiumok munkáját a járvány alatt.

Tizenkilenc médium szerkesztőségénél volt kíváncsi A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra, hogya kormánymennyire akadályozza ezeknek az újságoknak a munkájáta koronavírus-járvány ideje alatt— írta meg tegnap az Index, ami benne volt a megkeresett médiumok között. A TASZ a gyorskutatás végeredményeként megállapította:

akormány a járvány alatt sem segíti a független média munkáját,

mert szerintük:

  • Az állami csatornákon és az operatív törzs sajtótájékoztatóin kívül nagyon nehezen jutnak információhoz, a minisztériumok és állami intézmények a korábbinál is ritkábban válaszolnak.
  • Csak online sajtótájékoztatók vannak, ahová előre el kell küldeni a kérdéseket. Azt pedig a kormány választja ki, hogy melyik kérdésre válaszol, melyikre nem.
  • Az egészségügyi dolgozók retorzióktól tartva még név nélkül sem mernek újságíróknak nyilatkozni.
  • A közmédia híradója külön alműsort hozott létre, ahol a kormánnyal kritikus médiafelületek kormánynak nem tetsző cikkeit bélyegzik úgy álhírnek, hogy esélyt sem adnak arra, hogy az érintettek esetleg cáfoljanak.

Mivel az országos médiahelyzet más lapra tartozik, nem is látunk bele pontosan a működésbe innen vidékről, kockáztassuk meg, hogy ezek a megállapítások igazak! Az viszont

tényszerűen alátámasztható,

hogy

amit a TASZ kifogásol országosan, az MIND IGAZ a szegedi önkormányzatra:

  • A város által működtetett propagandasajtón kívül más médiumok nagyon nehezen jutnak információhoz, a különböző önkormányzati cégek és önkormányzati szervezetek a korábbinál is ritkábban válaszolnak.
  • Csak online tájékoztatót tart Botka László polgármester, amelynek időpontjáról csak a házi média kap időpontot, kérdéseket az interjút készítő "házi" újságírón kívül nem tehet fel senki a városvezetőnek és a sajtó írásbeli kérdéseire sem válaszol
  • Az önkormányzat és a városi cégek dolgozói retorzióktól tartva még név nélkül sem mernek újságíróknak nyilatkozni.
  • Az önkormányzat házi lapja - budapesti - publicistákat szerződtetett, akik a Botka Lászlóval és az önkormányzattal, valamint a városvezetéssel kritikus médiafelületeken megjelenő, nekik nem tetsző cikkeket bélyegzik álhírnek úgy, hogy esélyt sem adnak arra, hogy az érintettek esetleg cáfoljanak.

Mint azt korábban megírtuk, a szegedi önkormányzat annak ellenére nem kommunikál lapunkkal, hogy a város legolvasottabb online hírportálja vagyunk - külső, bárki által ellenőrizhető szempontok alapján is.

Együttműködési ajánlat

A veszélyhelyzet kihirdetésének pillanatában lapunk felajánlotta (térítésmentesen), hogy az önkormányzat járványhelyzettel kapcsolatos minden bejelentéséhez változtatás nélkül felületet biztosít annak érdekében, hogy minél gyorsabban, minél szélesebb közönséghez érhessenek el az önkormányzat közlendői! A városvezetés először válaszra sem méltatta lapunk felajánlását, majd a második körben (amikor a 90 ezer példányban megjelenő Déli Szó hetilapban is felajánlottunk 2 szabadon szerkeszthető oldalt a számukra az összefogás és fenti célok elérése érdekében) azt írták nekünk, hogy nem kérik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.