Biztonságos lesz az idei érettségi

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hétfőn megkezdődnek Magyarországon az érettségi vizsgák, továbbra sem történt olyan esemény, ami miatt halasztani kellene – számolt be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Az államtitkár elmondta, több mint 113 ezren érettségiznének idén, ebből mindössze 3 százalék lépett vissza. Hozzátette, semmilyen szankció nem éri azt az érettségizőt, aki halasztani szeretne.

Aki beteg, attól kérik, hogy ne vegyen részt a vizsgán, lázmérést azonban nem rendeltek el központilag. Maruzsa Zoltán elmondta, a személyes kontaktusokat a felére csökkentették azzal, hogy a legtöbb tárgyból csak írásbeli vizsga van.

Az óvintézkedések közé sorolta azt is, hogy nem 8, hanem 9 órakor kezdődnek a vizsgák, így nem kell zsúfolt tömegközlekedési eszközzel utazniuk a diákoknak.

Hozzátette, mindenkinek biztosítanak maszkot, a tanároknak maszkot és kesztyűt is, ezeket holnaptól lehet átvenni a kormányhivataltól. Az épületeket alaposan kitakarítják és ezt ellenőrzik is. Az idősebb, krónikus betegséggel küzdő pedagógusokat tehermentesítik a felügyelet alól. Egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó lehet és legalább másfél méter távolságot kell tartani. Papíron a vírus 24 óra alatt elpusztul, emiatt a későbbi javítás nem jelent kockázatot – tért ki rá az államtitkár.

A külföldön tartózkodó diákokat az érettségi idejére beengedik és mentesítik a tizennégy napos karantén alól, de fontos, hogy tájékozódjanak az Oktatási Hivatal honlapján a friss információkról – hívta fel a figyelmet Maruzsa Zoltán.

Müller Cecília elmondta, 2727 fertőzött, 536 gyógyult beteg, és háromszáz halott van a járvány miatt hazánkban. Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy a háromszáz elhunytból 278-an voltak 60 év felettiek.

Müller Cecília ismertette, hogy egyre több beteget ápolnak kórházban. 983 főt kezelnek az intézményekben, és a kórházi betegek közül 675-en budapesti osztályokon fekszenek. Országszerte 25 kórházban ápolnak koronavírusos betegeket.

A tiszti főorvos arról is beszélt, hogy továbbra is zajlik az idősotthonok fertőtlenítése és ellenőrzése. A szakember a jövő hétre ígért eredményeket a vizsgálatokról. A honvédség 300 intézményben már be is fejezte a fertőtlenítési munkálatokat – tette hozzá. 27 olyan intézmény van, ahol megjelent a vírus, és ezek közül az idősotthonok közül sok olyan van, ahol csak egy-egy fertőzöttet találtak.

Müller Cecília kifejtette, hogy a gyógyszerek után – egy új kormányrendelet értelmében – a gyógyászati segédeszközöket is egyszerűsített eljárásban lehet kiváltani.

A tiszti főorvos elmondta, cél, hogy az érettségi biztonságos legyen, a lehető legkevesebb feszültséggel járjon és minél többen sikeres vizsgákat tehessenek. Kérte a vizsgázókat, hogy tartsák be a szabályokat, amelyeket az oktatási intézmények megszabtak, figyeljenek a távolságtartásra, fertőtlenítsék a kezüket, használják a biztosított maszkokat és mindenkinek legyen saját eszköztára, ne cseréljék őket az érettségi közben és a bevitt ételt se osszák meg egymással. Hozzátette, csak egészségesen induljanak el vizsgázni a diákok. Müller Cecília köszönetet mondott a pedagógusoknak, akik a nehezített körülmények között is vállalják a munkát.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a járvány elleni védekezés második szakaszába léptünk, fokozatosan biztosítják a korlátozások feloldását. A kormány döntéséről a következő napokban az operatív törzs részletes tájékoztatást ad.

Kiss Róbert arról beszélt, hogy május 3. után új szabályok lépnek életbe a kijárási korlátozásokra vonatkozóan, és fokozatosan megkezdik azok feloldását. Részletes tájékozást ígért a következő napokra ezzel kapcsolatban. Az elmúlt 24 órában 696 hatósági házi karantént rendeltek el, így már 10071 karantén van. A járvány kapcsán 296 büntetőügy van folyamatban ezekből 78 esetben rémhírterjesztés kapcsán nyomoznak.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy jelenleg kiegyensúlyozott a helyzet a fertőzésekkel kapcsolatban. Egy hete nem nő a napi megbetegedések száma, ami biztató. Most visszafogott helyzet van, ami az emberek fegyelmezettség ének köszönhető – mondta a tiszti főorvos, így lehetőség lesz a korlátozások fokozatos enyhítésére, ami több találkozást jelent majd, és így megnövekedhet majd a fertőzések száma a jövőben.

Müller Cecília üdvözölte az átfertőzöttsége mérő országos vizsgálat megkezdését, mert ebből látják majd, hogyan alakul a járványgörbe.

Újságírói kérdésre válaszolva a tiszti főorvos elmondta, országszerte 27 idősotthont tartanak nyilván, ahol már előfordult pozitív eset az ápoltak vagy a dolgozók körében. Jelenleg 627 pozitív gondozottat tartanak számon és 317-en vannak kórházban közülük.

Müller Cecília úgy fogalmazott, ha zárt közösségben indul el a vírus fertőzése, ott ugrásszerű növekedés is lehet a megbetegedések számában, ez idősotthonokban és kórházakban fordulhat elő.

Kiss Róbert ismertette, a hatósági házi karanténról a rendőrök írásbeli dokumentumot adnak át a hazánkba lépőknek, ezzel együtt egy piros figyelmezető matricát is adnak, amelyet kötelesek a lakóhelyükön kihelyezni. Mentestül a karantén alól, aki a határátlépésnél nem mutat tüneteket – tette hozzá.

A tatabányai kórházban hirtelen megemelkedett a fertőzöttek száma, ilyenkor az a gyakorlat, hogy átirányítják a betegeket más intézményekbe, ezeket a kórházakat kijelölték, a döntéseket mindig láthatják az NNK honlapján – közölte Müller Cecília.

Müller Cecília elmondta

heroikus küzdelem zajlik az egészségügyi intézményekben, mert vannak olyan osztályok, amelyek kifejezetten a koronavírusos betegeket fogadják, és ezekben előfordulhat a vírus átadása a biztonsági intézkedések ellenére is.

Az infekciókontrollal azonban ez legtöbbször elkerülhető.

Az országos tiszti főorvos emlékeztetett: reprezentatív mintán négy egyetem végez majd országos PCR-vizsgálatot, ami arról tájékoztat majd, hogy a kiválasztott személyek éppen fertőzöttek-e. Egy másik vizsgálattal pedig azt tesztelik majd, hogy korábban átesett-e az illető a betegségen.

Sajtóérdeklődésre Müller Cecília azt mondta, a WHO javaslatai a teszteléssel kapcsolatban kifogástalanok, mert arra irányulnak, hogy a diagnosztikus tesztek felállítását segítse a klinikusoknak.

Most, hogy enyhíteni fogunk a korlátozó intézkedéseken, fontos nyomon követnünk azt, hogyan alakul a járványgörbe, okoz-e fertőzési többletet

– fogalmazott.

A mezőszilasi idősotthonról a tiszti főorvos elmondta:

volt és van is intézményi orvos helyben, aki az első perctől kezdve együttműködött a hatóságokkal, és segített izolálni a fertőzötteket.

A mezőszilasi otthon három épületből áll, külön tömbbe helyezték a megbetegedetteket, így nem terjedhetett át a fertőzés a többi lakóra és ápolóra.

(M1, MN)

Előző sztori

Nem mondott igazat Rovóról, most tovább titkolózik az orvosi kamara alelnöke

Következő sztori

Óriási tömeg lepte el szerda reggel a Mars téri piacot