Közélet

Biztonságos lesz az idei érettségi

Biztonságos lesz az idei érettségi

2020. április 29., szerda
Biztonságos lesz az idei érettségi

Hétfőn megkezdődnek Magyarországon az érettségi vizsgák, továbbra sem történt olyan esemény, ami miatt halasztani kellene – számolt be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Az államtitkár elmondta, több mint 113 ezren érettségiznének idén, ebből mindössze 3 százalék lépett vissza. Hozzátette, semmilyen szankció nem éri azt az érettségizőt, aki halasztani szeretne.

Aki beteg, attól kérik, hogy ne vegyen részt a vizsgán, lázmérést azonban nem rendeltek el központilag. Maruzsa Zoltán elmondta, a személyes kontaktusokat a felére csökkentették azzal, hogy a legtöbb tárgyból csak írásbeli vizsga van. Az óvintézkedések közé sorolta azt is, hogy nem 8, hanem 9 órakor kezdődnek a vizsgák, így nem kell zsúfolt tömegközlekedési eszközzel utazniuk a diákoknak. Hozzátette, mindenkinek biztosítanak maszkot, a tanároknak maszkot és kesztyűt is, ezeket holnaptól lehet átvenni a kormányhivataltól. Az épületeket alaposan kitakarítják és ezt ellenőrzik is. Az idősebb, krónikus betegséggel küzdő pedagógusokat tehermentesítik a felügyelet alól. Egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó lehet és legalább másfél méter távolságot kell tartani. Papíron a vírus 24 óra alatt elpusztul, emiatt a későbbi javítás nem jelent kockázatot – tért ki rá az államtitkár. A külföldön tartózkodó diákokat az érettségi idejére beengedik és mentesítik a tizennégy napos karantén alól, de fontos, hogy tájékozódjanak az Oktatási Hivatal honlapján a friss információkról – hívta fel a figyelmet Maruzsa Zoltán. Müller Cecília elmondta, 2727 fertőzött, 536 gyógyult beteg, és háromszáz halott van a járvány miatt hazánkban. Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy a háromszáz elhunytból 278-an voltak 60 év felettiek. Müller Cecília ismertette, hogy egyre több beteget ápolnak kórházban. 983 főt kezelnek az intézményekben, és a kórházi betegek közül 675-en budapesti osztályokon fekszenek. Országszerte 25 kórházban ápolnak koronavírusos betegeket. A tiszti főorvos arról is beszélt, hogy továbbra is zajlik az idősotthonok fertőtlenítése és ellenőrzése. A szakember a jövő hétre ígért eredményeket a vizsgálatokról. A honvédség 300 intézményben már be is fejezte a fertőtlenítési munkálatokat – tette hozzá. 27 olyan intézmény van, ahol megjelent a vírus, és ezek közül az idősotthonok közül sok olyan van, ahol csak egy-egy fertőzöttet találtak. Müller Cecília kifejtette, hogy a gyógyszerek után – egy új kormányrendelet értelmében – a gyógyászati segédeszközöket is egyszerűsített eljárásban lehet kiváltani. A tiszti főorvos elmondta, cél, hogy az érettségi biztonságos legyen, a lehető legkevesebb feszültséggel járjon és minél többen sikeres vizsgákat tehessenek. Kérte a vizsgázókat, hogy tartsák be a szabályokat, amelyeket az oktatási intézmények megszabtak, figyeljenek a távolságtartásra, fertőtlenítsék a kezüket, használják a biztosított maszkokat és mindenkinek legyen saját eszköztára, ne cseréljék őket az érettségi közben és a bevitt ételt se osszák meg egymással. Hozzátette, csak egészségesen induljanak el vizsgázni a diákok. Müller Cecília köszönetet mondott a pedagógusoknak, akik a nehezített körülmények között is vállalják a munkát.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a járvány elleni védekezés második szakaszába léptünk, fokozatosan biztosítják a korlátozások feloldását. A kormány döntéséről a következő napokban az operatív törzs részletes tájékoztatást ad.

Kiss Róbert arról beszélt, hogy május 3. után új szabályok lépnek életbe a kijárási korlátozásokra vonatkozóan, és fokozatosan megkezdik azok feloldását. Részletes tájékozást ígért a következő napokra ezzel kapcsolatban. Az elmúlt 24 órában 696 hatósági házi karantént rendeltek el, így már 10071 karantén van. A járvány kapcsán 296 büntetőügy van folyamatban ezekből 78 esetben rémhírterjesztés kapcsán nyomoznak. A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy jelenleg kiegyensúlyozott a helyzet a fertőzésekkel kapcsolatban. Egy hete nem nő a napi megbetegedések száma, ami biztató. Most visszafogott helyzet van, ami az emberek fegyelmezettség ének köszönhető – mondta a tiszti főorvos, így lehetőség lesz a korlátozások fokozatos enyhítésére, ami több találkozást jelent majd, és így megnövekedhet majd a fertőzések száma a jövőben. Müller Cecília üdvözölte az átfertőzöttsége mérő országos vizsgálat megkezdését, mert ebből látják majd, hogyan alakul a járványgörbe. Újságírói kérdésre válaszolva a tiszti főorvos elmondta, országszerte 27 idősotthont tartanak nyilván, ahol már előfordult pozitív eset az ápoltak vagy a dolgozók körében. Jelenleg 627 pozitív gondozottat tartanak számon és 317-en vannak kórházban közülük.

Müller Cecília úgy fogalmazott, ha zárt közösségben indul el a vírus fertőzése, ott ugrásszerű növekedés is lehet a megbetegedések számában, ez idősotthonokban és kórházakban fordulhat elő.

Kiss Róbert ismertette, a hatósági házi karanténról a rendőrök írásbeli dokumentumot adnak át a hazánkba lépőknek, ezzel együtt egy piros figyelmezető matricát is adnak, amelyet kötelesek a lakóhelyükön kihelyezni. Mentestül a karantén alól, aki a határátlépésnél nem mutat tüneteket – tette hozzá. A tatabányai kórházban hirtelen megemelkedett a fertőzöttek száma, ilyenkor az a gyakorlat, hogy átirányítják a betegeket más intézményekbe, ezeket a kórházakat kijelölték, a döntéseket mindig láthatják az NNK honlapján – közölte Müller Cecília. Müller Cecília elmondta

heroikus küzdelem zajlik az egészségügyi intézményekben, mert vannak olyan osztályok, amelyek kifejezetten a koronavírusos betegeket fogadják, és ezekben előfordulhat a vírus átadása a biztonsági intézkedések ellenére is.

Az infekciókontrollal azonban ez legtöbbször elkerülhető. Az országos tiszti főorvos emlékeztetett: reprezentatív mintán négy egyetem végez majd országos PCR-vizsgálatot, ami arról tájékoztat majd, hogy a kiválasztott személyek éppen fertőzöttek-e. Egy másik vizsgálattal pedig azt tesztelik majd, hogy korábban átesett-e az illető a betegségen. Sajtóérdeklődésre Müller Cecília azt mondta, a WHO javaslatai a teszteléssel kapcsolatban kifogástalanok, mert arra irányulnak, hogy a diagnosztikus tesztek felállítását segítse a klinikusoknak.

Most, hogy enyhíteni fogunk a korlátozó intézkedéseken, fontos nyomon követnünk azt, hogyan alakul a járványgörbe, okoz-e fertőzési többletet

– fogalmazott. A mezőszilasi idősotthonról a tiszti főorvos elmondta:

volt és van is intézményi orvos helyben, aki az első perctől kezdve együttműködött a hatóságokkal, és segített izolálni a fertőzötteket.

A mezőszilasi otthon három épületből áll, külön tömbbe helyezték a megbetegedetteket, így nem terjedhetett át a fertőzés a többi lakóra és ápolóra.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.