Közélet

2,5 millió beteg itthon - kiderült a kormány legrosszabb forgatókönyve

2,5 millió beteg itthon - kiderült  a kormány legrosszabb forgatókönyve

2020. április 26., vasárnap
2,5 millió beteg itthon - kiderült  a kormány legrosszabb forgatókönyve

A koronavírus-járvány Magyarországon jelenleg a lefojtott szakaszában van, de ez hosszú távon nem tartható fent, ezért a legfontosabb kérdés: merre tovább a mostani helyzetből, mi alapján döntsön a kormány. A modellszámítások azt mutatják: a szigorú intézkedések enyhítésével nagyon óvatosan kell bánni - hangzott el azon az Innovációs és Technológiai Minisztérium által szervezett online konferencián, ahol a kormány munkáját segítő kutatócsapat tagjai tartottak előadást és engedtek bepillantást a járványügyi helyzet kezelésének kulisszatitkaiba.

Brutális számok következnek -

a nyilvánosságra hozott dokumentációból

a Portfolio készített alapos cikket, ebből szemlézünk részleteket.

Az innovációs miniszter ismertetése szerint a járvány elleni védekezés struktúrája 17 elemből áll és 4 pillérre épül. Rendkívül fontos, ha nema legfontosabb cél volt a járvány eddigi szakaszában Palkovics szavai alapján, hogy Magyarország időt nyerjen és az egészségügyi rendszer alkalmassá váljon a járvány kezelésére.Az egész védekezés folyamatát meg kellett alapozni jogszabályokkal, költségvetést érintő döntésekkel és a kommunikációs feladatokkal.

Hányan és milyen tünetekkel fognak kórházba kerülni?

Ez volt az első kérdése a kormánynakaz epidemiológusok irányába.Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ áprilisi jelentése szerint a fertőzöttek 84-92%-a nem kerül detektálásra az ellátórendszerben, míg a megerősített COVID-19 esetek aránya az ellátórendszerben 7-12% lehet. Akik megjelennek a kórházakban, azoknál 68%-ban enyhék a tünetek, míg 30% igényel kórházi ápolást, 2,4% pedig invazív lélegeztetést.

Mi a legrosszabb forgatókönyv?

Palkovics László bevallása szerint erre a kérdésre olyan válaszokat kaptak, amin elcsodálkoztak, hogy mennyire is komoly a helyzet. A kutatók számításai szerint

A JÁRVÁNYGÖRBE CSÚCSA KÖRÜLI KÉT HÉTBEN 2,5 MILLIÓ EMBER FERTŐZŐDIK MEG MAGYARORSZÁGON ÉS EBBEN A LEGROSSZABB SZCENÁRIÓBAN 14 EZER EMBER KERÜLNE NAGYON SÚLYOS ÁLLAPOTBA, AMIKOR MÁR LÉLEGEZTETÉS SZÜKSÉGES.

Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikusaelőadásában szintén azt mutatta be, hogy Magyarországon hogyan alakulhat ki a legrosszabb forgatókönyv, amit a kormány mindenáron el akar kerülni.Ez sikerült neki, a legrosszabb esetben már szeptember végére elérné Magyarország a lélegeztetőgép-kapacitását (ez csak hipotetikus forgatókönyv, addig nyilván emelkedne a lélegeztetőgépek száma is).

Elérhető-e a nyájimmuniítás?

Erre az a válasz adódott, hogy ha a járványgörbe ellaposítása így halad tovább, akkor az 5 millió átfertőzöttnél becsült nyájimmunitást sosem érjük el Magyarországon.

További fontos részletek

a Portfolio cikkében olvashatóak

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.