Szükség esetén katonák és nővérek költözhetnek a szegedi kollégiumokba

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hallgatók kiköltözése nem csak a megelőzés miatt szükséges.

Az SZTE az új koronavírus okozta fertőzés terjedésének megelőzése érdekében elrendelte, hogy minden magyar állampolgár hallgatónak március 13-ig ki kell költöznie a kollégiumokból és haza kell utaznia. A külföldi diákok részére a kollégiumi lakhatást az egyetem továbbra is biztosítja.

A kiköltözés elrendelése után a legrövidebb időn belül az ott lakókat kollégiumi gyűlésen tájékoztatták a kiköltözés menetéről. Hallgatóktól kapott információk szerint a az újszegedi Madzsar József kollégiumban a tájékoztatón elhangzott,

hogy a megelőzés mellett azért is kell kiköltözni, mert a vírus továbbterjedése esetén ha szükséges, akkor katonákat és nővéreket költöztetnek az intézménybe. Ezt az információt telefonos megkeresésünk után megerősítette az egyik dolgozó is. Ebben a kollégiumban arra kérték a hallgatókat, hogy a legrövidebb időn belül hagyják el a szobáikat és költözzenek haza.

Szintén hallgatóktól kapott információk szerint a Béke kollégiumot akár 3 hónapra is bezárhatják, de a meghozott intézkedések biztosan érvényben maradnak a veszélyhelyzet idejére. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtök azt mondta, hogy a kormány arra készül, hogy a következő hetekben, hónapokban szükség lehet a szerdán meghirdetett veszélyhelyzet intézkedéseire.

Az egyetem mindezek mellett arra kéri a hallgatókat, hogy lehetőség szerint ne utazzanak külföldre. Az SZTE nem tudja garantálni a Magyarországra való visszautazás feltételeit, így külföldön maradásuk a tanulmányi kötelezettségeik teljesítésére is kihathat.

Azok, akik nem tudják megoldani a kollégiumból való kiköltözést, a rektorhoz fordulhatnak kérelmük egyedi elbírálása céljából.

Azok a hallgatók, akikkel beszéltünk azt mondták, hogy a kollégisták megértően fogadták az intézkedést és azt a legrövidebb idő alatt teljesítik is. Azok a diákok, akik nem tudják megoldani a diákmunkájuk, vagy egyéb kötelezettségük miatt a hazaköltözést, elsősorban barátoknál, ismerősöknél keresnek ideiglenes szállást, de mint mondták, az összefogás a tanulók között jól működik.

Előző sztori

Így érinti Szegedet a koronavírus miatti veszélyhelyzet

Következő sztori

Kigyulladt egy mosógép Szegeden