Gazdaság

Orbán Viktor hitel-, adó- és járulékfizetési moratóriumot jelentett be - videó!

Orbán Viktor hitel-, adó- és járulékfizetési moratóriumot jelentett be - videó!

2020. március 18., szerda
Orbán Viktor hitel-, adó- és járulékfizetési moratóriumot jelentett be - videó!

A veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt hetedik napon komoly döntésekről számolt be Orbán Viktor.

A miniszterelnök többször is megszakította a szerda délutáni kormányülést, mert videokonferenciát tartott más országok vezetőivel a koronavírus-járvány kapcsán: a román és a bolgár miniszterelnökkel, valamint Ausztria kancellárjával is értekezett a kormányfő. A járványügyi és egészségügyi döntések után gazdasági döntések is születtek – mondta a miniszterelnök. A világjárvány nemcsak az emberek egészségét – bár az a legfontosabb – , hanem a munkahelyeket is veszélyezteti. Az első és legfontosabb döntések a következők:

  • A magánszemélyek és vállalkozások a mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztjük.
  • A rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek.
  • A holnaptól felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját, a THM-et, a jegybanki alapkamat plusz 5%-ban maximalizáljuk.
  • A gazdaságunk néhány szektora már most súlyos gondokkal küzd, velük folyamatosan egyeztettünk, az első javaslataik meg is érkeztek. Ilyen súlyos gondokkal küzdő szektor a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport és a kulturális szolgáltatások, a személyszállítás, vagyis a taxisok munkája is. Itt, ebben a körben, ezekben a szektorokban, a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedjük, a munkavállalók járulékát jelentősen csökkentjük, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken. Mindez egyelőre június 30-ig. A KATA szerint adózó taxisok átalányadó fizetési kötelezettségét június 30-ig elengedjük. Ezekben az ágazatokban a helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. Június 30-ig a turizmus fejlesztési hozzájárulást is elengedjük, azt sem kell megfizetni.
  • Döntéseket hoztunk a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről. A cél az, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

Igyekeztem a lehető legszabatosabban fogalmazni, mivel ezek bonyolult és nehéz kérdések. Az alaprendeletet, amit most elmondtam önöknek, a mai napon közzé fogjuk tenni, a részletszabályokat pedig holnap ismerhetik meg, a kormány pedig folytatja a munkát – zárta bejelentését Orbán Viktor miniszterelnök.

(MN)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.