Közélet

Nyár végén éledhet fel a belföldi turizmus

Nyár végén éledhet fel a belföldi turizmus

2020. március 30., hétfő
Nyár végén éledhet fel a belföldi turizmus

Szeptember előtt nem indulhat újra a turizmus Budapesten, országosan talán előbb elindulhat a belföldi turizmus a járványhelyzet függvényében - mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a Kossuth Rádióban hétfőn reggel.

Hozzátette: nincs ember, aki ma megmondja, hogy pontosan mi fog történni a gazdaságban, beleértve a turizmust, és azt sem tudni, meddig tart a mostani állapot. Úgy vélte, nagyobb esély van arra, hogy az üzleti turizmus előbb indul el Budapesten, mint a szabadidős utazások, de mint fogalmazott, arra nem lehet felelős választ adni, hogy mikor.

Jelenleg minden szállodában üzemszünet van, ami technikai kérdés, be vannak zárva, csak nem jogilag - mondta, megjegyezve: ez a biztosabb megoldás, mert nem kell újra engedélyeket kérni. Minden épületet őriznek, takarítanak, arra készül mindenki, hogy hónapok múlva el lehet indulni. Sokkal problémásabbnak nevezte a meglévő személyzet megtartását.

Flesch Tamás kifejtette: nem fog egyszerre minden visszaállni, a folyamat lassú lesz. Hangsúlyozta, hogy komoly segítségre van szükség minden oldalról, a munkavállalók, a munkáltató, és a kormány részéről egyaránt. A járulékcsökkentés nem lesz elég, mert nem a járulékfizetés lesz a kérdés, hanem az, hogy eleinte bért sem fog tudni fizetni a vállalkozó, és valószínűleg lesz olyan üzlet is, ami nem fog tudni újra kinyitni - mondta. Rámutatott arra: a vendéglátás a turisztikai ágazat dolgozóinak felét, mintegy 200 ezer embert foglalkoztat. Egy átlagos budapesti vendéglátóhelyen havonta 15 millió forint a bérköltség, amit nem lehet hónapokig fizetni - fejtette ki. Közlése szerint több szakmai szövetséggel együtt a kormány elé terjesztettek egy egységes javaslatcsomagot, a tárgyalási szakaszban azonban erről többet nem közölt.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.