Közélet

Megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok

Megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok

2020. március 26., csütörtök
Megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet nem érinti azt a dátumot, amely szerint március 31-jével megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok és április 1-jétől már más bíróságok járnak el ezekben a perekben - figyelmeztetett az Országos Bírósági Hivatal (OBH) közleménybe.

Április 1-jétől a közigazgatási perekben első fokon a Fővárosi, Budapest Környéki, Debreceni, Győri, Miskolci, Pécsi, Szegedi és a Veszprémi Törvényszékek járnak el regionális illetékességgel. A Fővárosi Törvényszék kizárólagos illetékességi körébe tartoznak azok az ügyek, amelyek eddig a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kizárólagos illetékességébe tartoztak, valamint a korábban a Fővárosi Törvényszék kizárólagos hatáskörébe tartozó ügyek nagy része is. A közigazgatási bírósági ügyekben másodfokon fellebbezési eljárásban, illetve felülvizsgálati eljárásban is a Kúria, továbbá egyes bírósági ügyekben kizárólag a Kúria járhat el.

Április 1-jétől a munkaügyi bírósági ügyekben első fokon az illetékes törvényszékek, másodfokon fellebbezési eljárásban az ítélőtáblák, míg a felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár el. A munkaügyi bírósági ügyekben a jogi képviselet a változást követően sem lesz kötelező.

Új rendelkezés, hogy a munkáltató felperes a pert kizárólag a munkavállaló alperes belföldi lakóhelye, ennek hiányában belföldi tartózkodási helye szerinti bíróság előtt indíthatja meg. Munkaügyi perben továbbra sincs helye illetékességi kikötésnek. A törvényszékek csak április 1-jétől járnak el, ezért mind papíralapú, mind elektronikus kapcsolattartás esetén még március 31-ig a közigazgatási és munkaügyi bíróságoknak címezve lehet előterjeszteni a keresetlevelet, április 1-jétől azonban már az illetékes törvényszéknek kell címezni. A közigazgatási és munkaügyi bíróságok megszűnésével a benyújtott keresetleveleket, illetve a folyamatban lévő közigazgatási és munkaügyi ügyeket megküldik a törvényszékeknek. Az ügyfelek az őket érintő változásról egyedi tájékoztatást kaptak.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.