Kultúra

Lezárult a zentai Történelmi Levéltár és az ÓNTE közös projektje

Lezárult a zentai Történelmi Levéltár és az ÓNTE közös projektje

2020. március 9., hétfő
Lezárult a zentai Történelmi Levéltár és az ÓNTE közös projektje

Példaértékű együttműködés keretében valósult meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a zentai Történelmi Levéltár között HUSRB/1602/32/0218 azonosítószámú „Living Archives - Relics of Common Cultural Heritage” című projektje.

A program keretében a Zentai Levéltárral közösen századfordulós agrártörténeti kutatómunkára és az ópusztaszeri Emlékparkban a múlt század első feléről származó gépgyűjtemény kiállítás megvalósítására került sor. A projekt fő célja a tudásmegőrzés, a múlt értékeinek bemutatása, Magyarország és Szerbia együttműködésén keresztül. A projektben megjelölt célok elérésének alapját a levéltári kutatómunka jelentette, amelyben a Zentai Levéltár és ópusztaszeri Emlékpark szakemberei közösen vettek részt, együttműködve további levéltárakkal. A kutatómunka eredményeiről vándorkiállítás, valamint könyvkiadás keretében ismerkedhettek meg az érdeklődök. A kutatómunkával párhuzamosan feltérképezésre kerültek a múlt századforduló ipartörténeti emlékei, azon gépek, amelyek nagyban meghatározták az iparosodó magyar gazdaság akkori teljesítményét. Az iparosodás átalakította a mezőgazdaság akkori képét, és elindította hazánkat a fejlett modern európai országok sorába. Az ópusztaszeri skanzenben a 20. század első felére jellemző uradalmi gépszínek mintájára épült, új kiállítóhely létesült, amelyben megcsodálható a közel 30 darabból álló mezőgazdasági gépgyűjtemény. Az Emlékparkban már korábban látott, restaurált példányok mellett újak is bekerültek a gyűjteménybe. A hiánypótló tárlatban többek között fogatos ekekapa, fagerendelyes mankókerekes ekekapa, hengeres magtisztító (triőr), HSCS szecskavágó, kétsoros kukorica vetőgép, 15 soros vetőgép, Johnston-féle szénagyűjtő gereblye, Hofherr-Schrantz cséplőgép, Fordson F20 HP traktor és gőzlokomobil is látható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.