Gazdaság

Itt a fagy, veszélyben a kajszibarack Csongrádban

Itt a fagy, veszélyben a kajszibarack Csongrádban

2020. március 22., vasárnap
Itt a fagy, veszélyben a kajszibarack Csongrádban

Teljes virágzásban kapja el a jövő hét eleji lehűlés a kajszibarack-ültetvényeket, az őszinél annyira még nem nyíltak ki a rügyek, így ott kisebb lehet a fagykár. Ködsárkány, öntözés, fagyvédelmi gyertya – ilyenkor mindent bevetnek a gazdák a gyümölcsösökben– írja a Délmagyar.

A lap cikke szerinthétfő hajnalra mínusz 2 fokot jósolt Szegedre az Időkép, keddre pedig már mínusz né­­gyet – és még szerdán napkeltekor is fagyhat rendesen. Ezek az értékek becslések, egy-két fokkal lehet a valóság enyhébb, de szigorúbb is, ráadásul Csongrád megyén belül is na­­gyon változó lehet.

Rügykár

– Ködsárkány, öntözés, különböző lombtrágyák használata, minden gazda másra esküszik, és azzal védekezik a fagy ellen a gyümölcsösben – mondta Gyuris Mihály, a Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Szövetségének elnöke, aki hozzátette, a lombtrágya olyan, mint az antibiotikum. A szakember szerint szerencse, hogy az őszibarack virágzásának csak az elején va­­nnak, nem nyíltak még ki a rügyek, így kisebb lehet a baj. – Akár 50 százalékos rügykár mellett is lehet a végeredmény nulla százalékos termés­kiesés, olyan sok a rügy. Ezért van az, hogy gyakran a sajtón is rosszul jön át, ha a rügyek fele elfagy, nem jelent automatikusan az őszibarackban is ilyen mértékű kárt – magyarázta. Hozzátette, az ágvégi rü­­­­gyek már kinyíltak, de a ke­vésbé „szem előtt” lévők még zártabbak, nincs minden veszve. További részletek

ITT

olvashatók.

(Kiemelt kép: Frank Yvette)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.