Egészség

Hamarosan kész a szegedi járványkórház

Hamarosan kész a szegedi járványkórház

2020. március 20., péntek
Hamarosan kész a szegedi járványkórház

Már a koronavírus kínai megjelenésekor létrehoztak egy bizottságot a Szegedi Tudományegyetemen, hogy felkészüljenek a várható hazai veszélyhelyzetre. A II-es kórház járványügyi ellátó központtá alakítását pedig már a hivatalos kijelölés előtt megkezdték. Az átalakítás és a költöztetés emberfeletti munka, de lassan a végéhez érnek. A megyében lapzártánkig nem volt igazolt koronavírussal fertőzött beteg - írja a Délmagyar.

lig van olyan szeglete a II-es kórháznak, amihez ne nyúltak volna hozzá az utóbbi hetekben. Az átalakításra és az osztályok költöztetésére a koronavírus-járvány miatt van szükség, hogy a régióban is működhessen egy mindenre felkészült járványügyi intézmény – mondta a Délmagyarországnak a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke. Lengyel Csaba azt is elmondta, hogy januárban, már amikor megjelent a járványveszély, létrehoztak egy vírussal foglalkozó bizottságot. A II-es kórház járványügyi ellátó központtá alakítását még azelőtt elkezdték, mielőtt a szegedi intézmény hivatalosan is megkapta volna a kijelölésről szóló határozatot. – Ahogy az elmúlt hetekben élesedett a helyzet, úgy gondoltuk át a betegellátó részleg pontos jövőbeli működését egészségügyi szakmai, igazgatási, műszaki, humánpolitikai, jogi, logisztikai, valamint kommunikációs szakembereink bevonásával az elkövetkező időszak tökéletes működése érdekében – mondta az elnök. A II-es kórházat találták a legalkalmasabbnak, hiszen az infektológia is ott működik, alapesetben 15 ággyal. Kiemelten fontos volt, hogy ott kell berendezni a járványügyi kórházat, ahol van CT, és intenzív osztály is rendelkezésre áll, és jól elkülöníthető a klinikai központ többi részétől. Ezután pedig elkezdték kiépíteni a rendszert, amivel elláthatják a régiót.

Lengyel Csaba elmondta, hogy az E épületszárny volt a legalkalmasabb arra, hogy a járványkórház központja legyen. Itt korábban a pszichiátriai klinika egy 100 ágyas részlege működött, amit a C épületbe költöztettek. Az ott működő akut belgyógyászati, illetve férfi krónikus részleget, valamint a reumatológiai klinikát a klinikai központ más intézetébe költöztették át.

– A korábbi fertőző osztály helyén pedig kialakítottunk a fertőzésgyanús betegek számára egy második SBO-t, hogy a felsőlégúti fertőzés gyanúja miatt beutaltak ne veszélyeztessék a sürgősségi ellátást az új klinikai tömbben – részletezte az elnök. A II-es kórház épületében maradt a hét ágyas intenzív osztály, ahol minden ágy mellett van lélegeztetőgép. Az intenzív ellátás kapacitásának bővítése érdekében a II-es kórház műtősblokkját is intenzív osztállyá alakították, így összesen 27 gépi lélegeztetésre is alkalmas ágyat hoztak létre. Kiemelten fontos, hogy két műtőt is fenntartanak a vírusfertőzöttek sebészeti ellátására, szintén azért, hogy ne találkozzanak más betegekkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.