Félmilliós bírságot kapott egy illegális szemetelő Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szeged közelében található Salakos-csatorna partjára hordta illegálisan a szemetet egy illető, azonban egy helyi horgász bejelentése alapján a rendőrség felkutatta a tettest és ötszázezer forintra bírságolta, valamint kötelezte a terület kitisztítására – olvasható a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének Facebook-oldalán.

– A Salakos-csatorna partjára illegálisan kihordott szemét tulajdonosának felderítését kezdeményeztük egy helyi horgász bejelentése alapján. Az átadott információk birtokában az illetékes rendőrkapitányság a szemetelőt lakhelyén felkutatta és 500 000 Ft-ra bírságolta, továbbá kötelezte a terület kitisztítására, amely azóta meg is történt – olvasható a bejegyzésben. Az esettel kapcsolatos kérdéseinket továbbítottuk a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságnak, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Nem ez volt az egyetlen súlyos vétség, amelyre fényt derített a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége. A Facebook-posztból kiderül, hogy a Tiszai Vízirendészet állományával együttműködve február 20-án gereblyéző személyeket értek tetten Szegedtől nem messze – a Tisza folyóhoz tartozó – Vesszős-kubik területén. A tiltott halfogási módszert alkalmazó személyek méretes csukákat, busákat és kárászokat zsákmányoltak a kubik alacsony vízteréből.

Mi az a gereblyézés?

A gereblyézés 2004 májusától bűncselekménynek minősül és tiltott halászattal elkövetett állatkínzás vétségéért akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető – olvasható az uj.horgasz.hu-n. A gereblyézés hármashorgokkal vagy száruknál összeerősített, nagyobb méretű horgokkal történik, ezeket húzzák, rángatják az orvhorgászok a vízfenék felett. A horgok beleakadnak a hal testébe és így húzzák ki brutálisan a partra vagy csónakba. Főleg fehér és pettyes busára szoktak így orvhorgászni és a horgokhoz még egy nagyobb ólmot is erősítenek, hogy minél mélyebbre ússzon.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Előző sztori

Majdnem halálra verte unokatestvérét egy csongrádi férfi

Következő sztori

Szegedi piarista diákok látogattak a vásárhelyi múzeumokba