Hírzóna

Drogkereskedőket küld rács mögé a Szegedi Törvényszék

Drogkereskedőket küld rács mögé a Szegedi Törvényszék

2020. március 20., péntek
Drogkereskedőket küld rács mögé a Szegedi Törvényszék

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a két férfival szemben, akik jelentős mennyiségű kábítószert csempésztek Nyugat-Európába - közölte a vádhatóság.

A vádirat szerint a szerb–magyar állampolgárságú vádlott munkanélküli segélyből élt, ismeretségi köréből ajánlották fel neki, hogy 500 eurót kereshet akkor, ha Szerbiából az Európai Unióba kábítószert csempész. Ebből a célból a vádlott saját tulajdonú autójába 20 csomag, mintegy 14 kg marihuánát rejtettek el, majd 2018. január 19-én 10 órakor belépésre jelentkezett Szerbia irányából Magyarország területére az ásotthalmi határátkelőhelyen. A férfit kísérte magyar állampolgárságú vádlott társa, aki felügyelte és biztosította a szállítás eredményes lebonyolítását. A belépést követő vámvizsgálat során a gépkocsi jobb első ülése alatti gyári üregben a rendőrök megtalálták és lefoglalták a különösen jelentős mennyiségnek minősülő kábítószert. Mindezeken túlmenően a szerb–magyar állampolgárságú vádlott vizeletéből kábítószer fogyasztását mutatták ki.

A rendőrök által őrizetbe vett férfi társa észlelve az intézkedést, a helyszínt elhagyta, azonban a kábítószer csempészésével nem hagyott fel. A férfi rendszeresen közlekedett Szerbia és Ausztria között, melynek során 2018. október 21-én, Székesfehérváron a rendőrök ellenőrzés alá vonták és az általa vezetett gépkocsiból lefoglaltak amfetamint, valamint kannabiszt. A férfi által szállított kábítószer tiszta hatóanyagtartalma a különös jelentős mennyiség alsó határát meghaladta.

Nemzetközi jogsegély keretében az osztrák hatóságok a vádlott ausztriai tartózkodási helyén végrehajtott házkutatás során további jelentős mennyiségű kábítószert foglaltak le. A Legfőbb Ügyészség az Ausztriában indult büntetőeljárás átvételére irányuló felajánlást elfogadta, így a vádlott valamennyi cselekménye miatt a magyar hatóságok járnak el.

Mindezeken túlmenően a magyar állampolgárságú vádlott kocsik adásvételével is foglalkozott, amikor is az unióban megvásárolt gépkocsikat Magyarországon felújíttatták és ezt kihasználva a férfi kábítószert is csempészett oly módon, hogy a felújított gépkocsikban rejtekhelyeket alakított ki. A vádlott egy sofőrt is megbízott a kábítószer leszállításával, akit ezzel összefüggésben 2018. április 14-én a Horvátország területére történő belépése során a horvát hatóságok letartóztattak, majd eljárás alá vontak. A Horvátországban lefolytatott büntetőeljárás során a vádlott által megbízott férfival szemben jelentős mennyiségű kábítószer birtoklása miatt eljártak és 5 év börtönbüntetést szabott ki a horvát bíróság.

A főügyészség a szerb–magyar, illetőleg a magyar állampolgárságú vádlottat jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolja.

A vádemeléskor letartóztatásban levő vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.