Egyetem

Változatos témákkal folytatódik az SZTE szabadegyeteme

Változatos témákkal folytatódik az SZTE szabadegyeteme

2020. február 10., hétfő
Változatos témákkal folytatódik az SZTE szabadegyeteme

Változatos témák tudományos megközelítését kínálja az SZTE Szabadegyetem XXV. szemesztere is. A Szegedi Tudományegyetem közkedvelt ismeretterjesztő programjában főszerepet kap az egészségtudomány. Az SZTE TIK kongresszusi termében február 12-től szerdánként 18 órakor kezdődik a tudománynépszerűsítő előadás-sorozat.

– Hagyomány, hogy a Házasság hetéhez kapcsolódó előadással indul a Szegedi Tudományegyetem népszerű ismeretterjesztő program-sorozata a tanév második félévében. Az SZTE Szabadegyetem XXV. szemeszterében további vendégelőadók – például a Bécsi Napló főszerkesztője, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont irodalomtörténésze – is szót kapnak. Az előadások zöme, 77 százaléka azonban a Szegedi Tudományegyetem oktatóinak és kutatóinak ad lehetőséget arra, hogy megoszthassák az érdeklődőkkel nemzetközi téren is jelentős eredményeiket – fogalmazott az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese. Prof. Dr. Zakar Péter hozzátette: a 2019-2020. tanév második félévében az egészséges életmód, az egészségtudományok kapták a legnagyobb teret az ismeretterjesztésben.

Az előző szemeszterekben megszokott módon adott a lehetőség, hogy a 2020. február 12-én startoló, összesen 13 alkalommal szerdánként 18 órakor kezdődő előadások végén kérdéseket tegyenek föl a hallgatók. Az SZTE most is rögzíti a szabadegyetemi előadásokat. A tudománynépszerűsítő program-sorozat XXV. szemeszterének az előadásai – az eddigiekhez hasonlatosan – utólag megtekinthetők lesznek azSZTE honlapján.

Az SZTE Szabadegyetem XXV. szemeszter programja

február 12.,18 óraTapolyai Emőke(Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPont): A szexualitás ajándéka és csapdái.

február 19.,18 óraDr. Látos Melinda(SZTE ÁOK Sebészeti Klinika): Testkép és énkép változások a műtéttől a gyógyulásig. A pszichológiai intervenciók szerepe.

február 26.18 óra –Dr. Deák Ernő(Bécsi Napló): Virtuális magyarság – A diaszpóra számbavétele.

március 4.,18 óra –Prof. Dr. Gallé László(SZTE TTIK Ökológiai Tanszék): Valóban a hangyák földünk urai?

március 11.,18 óra –Prof. Dr. Szajbély Mihály(SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet): Csáth Géza. Traumák, képek, kéziratok.

március 18.,18 óra –Prof. Dr. Janka Zoltán(SZTE SZAKK Pszichiátriai Klinika): A mentális rugalmasság idegtudománya.

március 25.,18 óra –Prof. Dr. Boros Mihály(SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet): A shock és a mikrokeringés.

április 1.,18 óra –Dr. Habil. Novák Tibor(SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika): Fenyegető koraszülés, koraszülés. Megelőzés, diagnózis, kezelés.

április 8.,18 óra –Prof. Dr. Gyenge Zoltán(SZTE BTK dékán; SZTE BTK Filozófia Tanszék): Kierkegaard - az egzisztencia filozófusa.

április 22.,18 óra –Dr. Döbör András(SZTE JGYPK dékán; SZTE JGYPK Szakképzési, Felnőttképzési és Továbbképzési Intézet): Nemzeti nyelv, nemzeti kultúra és nemzeti identitás a felvilágosodás- és reformkori magyar sajtóba.

április 29.,18 óra –Dr. Kovács Péter(SZTE GTK dékán; Statisztikai és Demográfiai Tanszék): Van-e kultúránk a pénzhez?

május 6.,18 óra –Prof. Dr. Gellén Klára(SZTE rektorhelyettes; SZTE ÁJTK, Üzleti Jogi Intézet): A digitális fogyasztó védelme az online agórában.

május 13.,18 óra –Dr. Császtvay Tünde(MTA BTK Irodalomtudományi Intézet): Ismeretlen modern félszázad. A 19. század második felének irodalmi intézményhálózata és élete.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.