Egyetem

Szintet léptek az SZTE magyar–szerb kapcsolatai

Szintet léptek az SZTE magyar–szerb kapcsolatai

2020. február 19., szerda
Szintet léptek az SZTE magyar–szerb kapcsolatai

Nyári és téli egyetemek, vendégelőadások megszervezésére, valamint hallgatói és oktatói mobilitási programok megteremtésére nyílik lehetőség az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara és az újvidéki Gazdasági Akadémia Gazdasági és Igazságügyi Jogi Kara közötti oktatási és kutatási együttműködésnek köszönhetően.

A Szegedi Tudományegyetem az egészségügy területén január 21-én írt alá a szerb–magyar kapcsolatok új szinte emelő stratégiai együttműködést az Újvidéki Egyetemmel (

University of Novi Sad

). Az együttműködés a 2019. szeptember 3-án a Szerb Köztársaság kormányának szaktárcája és az EMMI között megkötött megállapodás konkretizálásának fontos része volt. Az együttműködés nemrég a szerb–magyar kapcsolatok egy másik területén is fordulatot hozott, egy újabb, stratégiai fontosságú együttműködési megállapodás aláírásával. A magyar Kormány 2019. április 4-én hozott kormányhatározatával elismerte, hogy

„a

Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara és

Gazdasági Akadémia Gazdasági és Igazságügyi Jogi Kara közötti oktatási és kutatási együttműködés<...>a határon túli jogászképzés szakmai színvonalának emelése szempontjából kiemelt jelentőséggel bír.” Ennek keretében a kormányhatározat rögzíti, hogy nyári és téli egyetemek, vendégelőadások megszervezésére, valamint hallgatói és oktatói mobilitási programok megteremtésére nyílik lehetőség, amely mind a magyar, mind a szerb partneregyetem és annak együttműködő intézményei számára fontos előrelépést jelent a képzés- és kutatásfejlesztés, valamint a nemzetközi kapcsolatok területén. A kormányhatározatban foglaltak megvalósítása érdekében az együttműködést Prof. Dr. Rovó László rektor képviseletében is Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja írta alá az Újvidéki Gazdasági Akadémia (University Business Academy Novi Sad, UBANS) rektorával, Prof. Dr. Marko Carić-csal Szabadkán, a Gazdasági Akadémia székhelyén. (Forrás: SZTE)    

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.