Közélet

Száz év után láthatók Tornyai-festmények Szabadkán

Száz év után láthatók Tornyai-festmények Szabadkán

2020. február 21., péntek
Száz év után láthatók Tornyai-festmények Szabadkán

Több mint száz év után láthatja újra a szabadkai közönség Tornyai János (1869–1936) festőművész alkotásait a délvidéki városban, ahol a vásárhelyi közgyűjtemény több mint hatvan műtárgyából – kiegészítve a bajai Türr István Múzeum három Tornyai-festményével – nyílt kiállítás szerdán a Szabadkai Városi Múzeumban, amelyhez kapcsolódva szakmai tanácskozást is rendeztek.

A tárlat résztvevőit Hulló István, a házigazda közgyűjtemény igazgatója köszöntötte, a kiállítást Dr. Nagy Imre művészettörténész, a vásárhelyi múzeum Tornyai-emlékévének kurátora ajánlotta a megjelentek figyelmébe. A nagyszabású Tornyai-kiállítás a Közös művészeti örökségünk nyomában című pályázatnak köszönhetően mutatkozik be Szabadkán, amelynek előzményeként 2019 decemberében a vásárhelyi Alföldi Galériában nyílt Átívelés címmel tárlat Oláh Sándor (1886–1966) festőművész és Nemes Fekete Edit (1944) iparművész alkotásaiból.

A vernisszázst követően Hódmezővásárhely és Szabadka képzőművészeti kapcsolatairól rendeztek tanácskozást, amelyen Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója Tornyai János néprajzi gyűjtéséről tartott előadást. A konferencián Nagy Imre művészettörténész szólt Tornyai János művészeti pályafutásának korai korszakáról, Nagy Vera néprajzkutató főmuzeológus a hódmezővásárhelyi Majolikatelep történetét ismertette, valamint a magyarkanizsai Majolikáról Pajić Ilona tartott előadást. A május végéig megtekinthető Tornyai Szabadkán című kiállítás kurátora Dr. Ninkov K. Olga művészettörténész, a Szabadkai Városi Múzeum múzeumi tanácsosa.

A Szabadkai Városi Múzeum szakmai napján a vásárhelyi Tornyai-múzeum és a bajai Türr István Múzeum munkatársai megismerkedhettek a vajdasági város kulturális örökségeivel, a magyar szecesszió két remekművével, a zsinagógával és a városházával, valamint megtekintették a közgyűjtemény állandó kiállításait is.

A két város közgyűjteményeinek közös kiállításai és tanácskozásai a Közös művészeti örökségünk nyomában című együttműködési program keretében valósult meg.

(Forrás: Emlékpont, kiemelt kép: Kolovics Szvetlana/Szabadkai Városi Múzeum)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.