Olvasóink szavaztak: napi takarítással harcolnának a szemét ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pénteken kérdeztük olvasóinkat, hogy a városban rendszeresen tapasztalható szemét és kosz ellen hogyan küzdenének. Szavazhattak, kommentelhettek, nézzük, hogyan döntöttek.

Az olvasóinktól kapott ötletek közül a három legnépszerűbbet bocsájtottuk szavazásra:

  • Utcaseprőknek kellene járni a várost
  • Applikációval lehessen jelenteni a szemet
  • Alapos napi takarítással

A három lehetőség közül a “legmodernebb”, az applikációs megoldás kapta a legkevesebb szavazatot. Cikkünk megjelenése után sokáig az utcaseprőkben látták olvasóink a megoldást, a szavazók végül – ha nem is nagy különbséggel – az alapos napi takarítást gondolják megfelelőnek.

Kértük, hogy kommentben vagy levélben írják meg nekünk, ha más megoldást javasolnának.

Ahogy pénteki cikkünkben is jeleztük, a megoldást nem csak a takarításban kell keresni, a kommentelők többsége leírja, hogy mindenkinek jobban kellene vigyázni a tisztaságra.

– Szerintem az emberekkel van a legnagyobb probléma, mert azt gondolják, hogy a város egy nagy kuka, hogy nekik mindent szabad, szemetelni is. Gyerekkorban meg lehet tanulni, meg lehet tanítani, hogy nem dobáljuk a szemetet szanaszét otthon sem és az utcán sem. Könnyebb lenne az utcát is takarítani, ha nem kellene az idő nagyobb részét a szemét összeszedésével tölteni. Bár lehet, hogy több szeméttároló is lehetne a városban – írta egyikük.

Bejegyzése végén a több utcai szeméttároló telepítését is megemlíti, ami szintén igen népszerű megelőző megoldás volt. Bár néhány hete a Kárász utcára újabb, finoman szólva is furcsa kinézetű kukák kerültek, még mindig keveslik azok számát a belvárosban. Sokan megjegyezték, hogy míg korábban az utcai szemeteseken a csikkeknek külön tárolója volt, ez már szinte teljesen eltűnt, amivel megszaporodtak a szétdobált dekkek az utcán.

Komolyabb vita alakult ki az elsősorban nyáron tapasztalt utcai alkoholfogyasztásról és az ott keletkező nagyobb mennyiségű hulladékról. Olvasóink szerint szigorúbban kellene ellenőrizni és – ha szükséges – büntetni az utcán olykor féktelen bulikat csapó és maguk után szemetet hagyó fiatalokat.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek (SZKHT) elküldtük kérdéseinket, ha válaszoltak, folytatjuk cikksorozatunkat.

Ha olyan helyet lát Szegeden, amire ráférne a takarítás, vagy több kukára lenne szükség, írja meg nekünk!

Előző sztori

Népszerűek az SZTE keresztféléves képzései

Következő sztori

Nyílt napot tartanak a szegedi rendészeti szakgimnáziumban