Közélet

Olvasóink szavaztak: napi takarítással harcolnának a szemét ellen

Olvasóink szavaztak: napi takarítással harcolnának a szemét ellen

2020. február 3., hétfő
Olvasóink szavaztak: napi takarítással harcolnának a szemét ellen
Pénteken kérdeztük olvasóinkat, hogy a városban rendszeresen tapasztalható szemét és kosz ellen hogyan küzdenének. Szavazhattak, kommentelhettek, nézzük, hogyan döntöttek.

Az olvasóinktól kapott ötletek közül a három legnépszerűbbet bocsájtottuk szavazásra:

  • Utcaseprőknek kellene járni a várost
  • Applikációval lehessen jelenteni a szemet
  • Alapos napi takarítással

A három lehetőség közül a "legmodernebb", az applikációs megoldás kapta a legkevesebb szavazatot. Cikkünk megjelenése után sokáig az utcaseprőkben látták olvasóink a megoldást, a szavazók végül - ha nem is nagy különbséggel - az alapos napi takarítást gondolják megfelelőnek.

Kértük, hogy kommentben vagy levélben írják meg nekünk, ha más megoldást javasolnának. Ahogy pénteki cikkünkben is jeleztük, a megoldást nem csak a takarításban kell keresni, a kommentelők többsége leírja, hogy mindenkinek jobban kellene vigyázni a tisztaságra. - Szerintem az emberekkel van a legnagyobb probléma, mert azt gondolják, hogy a város egy nagy kuka, hogy nekik mindent szabad, szemetelni is. Gyerekkorban meg lehet tanulni, meg lehet tanítani, hogy nem dobáljuk a szemetet szanaszét otthon sem és az utcán sem. Könnyebb lenne az utcát is takarítani, ha nem kellene az idő nagyobb részét a szemét összeszedésével tölteni. Bár lehet, hogy több szeméttároló is lehetne a városban - írta egyikük. Bejegyzése végén a több utcai szeméttároló telepítését is megemlíti, ami szintén igen népszerű megelőző megoldás volt. Bár néhány hete a Kárász utcára újabb,

finoman szólva is furcsa kinézetű kukák kerültek

, még mindig keveslik azok számát a belvárosban. Sokan megjegyezték, hogy míg korábban az utcai szemeteseken a csikkeknek külön tárolója volt, ez már szinte teljesen eltűnt, amivel megszaporodtak a szétdobált dekkek az utcán.

Komolyabb vita alakult ki az elsősorban nyáron tapasztalt utcai alkoholfogyasztásról és az ott keletkező nagyobb mennyiségű hulladékról. Olvasóink szerint szigorúbban kellene ellenőrizni és - ha szükséges - büntetni az utcán olykor féktelen bulikat csapó és maguk után szemetet hagyó fiatalokat. ASzegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek (SZKHT) elküldtük kérdéseinket, ha válaszoltak, folytatjuk cikksorozatunkat. Ha olyan helyet lát Szegeden, amire ráférne a takarítás, vagy több kukára lenne szükség, írja meg nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.