Közélet

Méltatlan tisztségére egy vásárhelyi önkormányzati képviselő

Méltatlan tisztségére egy vásárhelyi önkormányzati képviselő

2020. február 25., kedd
Méltatlan tisztségére egy vásárhelyi önkormányzati képviselő

A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nem jogerős ítéletében megállapította, hogy egy hódmezővásárhelyi önkormányzati képviselő méltatlan a tisztségére - tájékoztatta a bíróság kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a Csongrád Megyei Kormányhivatal, mint felperes a hódmezővásárhelyi közgyűlés, mint alperes határozatának megváltoztatását, és az önkormányzati képviselő összeférhetetlenségének megállapítását kérte a bíróságtól. A kormányhivatal másodlagosan annak megállapítását kérte, hogy a képviselő méltatlan a tisztségére, mert nem hozta a közgyűlés tudomására az összeférhetetlenségi ok fennállását a törvényben megállapított határidő alatt.

A képviselő egy internetes rádiót működtető cég ügyvezetője, így a jogszabályok alapján médiatartalom-szolgáltatónak minősül. A tavaly október 13-án megválasztott képviselő a rádió működtetését október 31-én 22 órájától átmenetileg felfüggesztette.

A bíróság döntésével a kormányhivatal elsődleges kereseti kérelmét elutasította, mert arra a jogi álláspontra helyezkedett, hogy a képviselő azzal, hogy az internetes rádió működtetését átmenetileg felfüggesztette, eleget tett az összeférhetetlenség megszüntetését előíró kötelezettségének. A törvényszék azonban megállapította, hogy az önkormányzati képviselő méltatlan a tisztségére, mert nem jelentette be a képviselő-testületnek a vele szemben fennállt összeférhetetlenségi okot a törvényben előírt háromnapos határidőn belül. A bíróság ítélete nem jogerős, az ellen az érdekeltek fellebbezést jelenthetnek be - áll a közleményben. Krupiczer Ferenc önkormányzati képviselővel szemben Cseri Tamás, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője kérte a közgyűléstől a politikus összeférhetetlenségének megállapítását. A képviselő-testület - a kormányhivatal által megtámadott - határozata alapján nem áll fenn az összeférhetetlenség.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.