Gazdaság

Így is lehet: Berlin befagyasztaná a lakásbérleti díjakat

Így is lehet: Berlin befagyasztaná a lakásbérleti díjakat

2020. február 10., hétfő
Így is lehet: Berlin befagyasztaná a lakásbérleti díjakat

340 ezer bérlő fizet túl magas díjat, ezért 10 euróban maximalizálják a bérlemények négyzetméterenkénti árát. Németország fővárosa így veszi fel a versenyt a lakosság kicserélődése ellen. Szegeden a közgyűlés novemberben döntött a lakbérek emeléséről, hiába javasolták a kormánypárti képviselők a bérleti díjak egyéves befagyasztását.

Amennyiben a berlini képviselőház megszavazza a változtatást, öt évig nem emelkedhet a bérleti díj rezsi nélkül 9,8 euró fölé. A változtatás másfél millió lakost érint a több mint 3,5 millió lakosú városban. Ez a már érvényes lakbérekre is vonatkozik, ezek módosítását a későbbiekben a bérlők igényelhetik, amennyiben a bérleti díj több mint 20 százalékkal magasabb a meghatározott plafonnál. Némi mozgásteret így is kapnak a bérbe adók, ugyanis az infláció mértékével emelhetik a bérleti díjakat 2022 után körülbelül 1,3 százalékkal. A berlini városfejlesztési osztály szerint ezzel 2,5 milliárd eurót spórolhatnak meg a bérlők. Ehhez azonban az is hozzátartozik, hogy a becslések szerint 421 millió euróval csökken az adóbevétel. Az ingatlanpiac szereplői szerint alkotmányellenes a módosítás.

Az ősszel megválasztott közgyűlés első rendes grémiumi ülésén heves vitát generált a lakásrendelet tavaly novemberi módosítása.

E szerint 2024-ig emelkednek az önkormányzati lakások bérleti díjai, a baloldali többségű közgyűlés azonban lesöpörte azt a felvetést, hogy legalább egy évre befagyasszák a bérleti díjakat, ezután döntsenek az újabb tarifákról. Habár a berlini bérleti díjak messze túllépik a magyarországi, azon belül is a szegedi léptéket – egy 2018-as statisztika szerint Szegeden négyzetméterenként átlagosan 1300 forintért lehetett piaci áron bérelni lakást, ám az elmúlt időszakban némileg mérséklődtek az árak –, de a városvezetés álláspontja szerint az önkormányzat lakásrendeletének tartania kell a lépést az inflációs becslésekkel, ezért Szegeden az évek alatt némely lakás négyzetméterenkénti bérleti díja 25 százalékkal is emelkedhet.

Haág Zalán, a KDNP frakcióvezetője az ülésen elmondta, lehet arról vitatkozni, hogy 3 vagy 5 százalékos az emelés, de a rászorulóknak minden fillér számít. "Szeged valóban a szolidaritás városa? Valóban fontosak a szociális szempontok? Mi úgy gondoljuk, hogy nem” – jelentette ki a képviselő a közgyűlésen. Szó esett ezen kívül a lépcsőházak takarítási- és a lifthasználati díjairól, melyek szintén nagy mértékben növekednek. A takarítási díjak kapcsán Botka László polgármester elmondta, súlyosan veszteséges ága az IKV-nak, ezért ezt a hiányt az üzlethelyiségek bérleti díjaiból pótolják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.