Közélet

Az SZKHT szerint kevesen vannak, immár "extra munkát" sem tudnak elvégezni

Az SZKHT szerint kevesen vannak, immár "extra munkát" sem tudnak elvégezni

2020. február 5., szerda
Az SZKHT szerint kevesen vannak, immár "extra munkát" sem tudnak elvégezni

Létszámhiányra és irreális elvárásokra panaszkodik Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. (SZKHT) ügyvezető igazgatója. Makrai elmondta, többször is takarítják a Kárász utcát, de a magukról megfeledkező fiatalok rendszeresen tönkreteszik a munkájukat.

– Nem a cégünk feladata az egész város minden járdájának, közterületének a takarítása – ezzel a határozott kijelentéssel kezdte válaszlevelét Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Azt kellene tudatosítani az ingatlantulajdonosokkal, hogy akinek kötelessége a járdát síkosságmentesíteni, annak kell a takarítást is elvégezni – tette hozzá.

Kevesen vannak

Makrai kifejtette, négy évvel ezelőtt még ugyanannyi közhasznú dolgozója volt a cégnek, mint állandó alkalmazottja, vagyis több mint 200 fő, így a kötelező programnál jóval nagyobb területet tudtak takarítani, mostanra azonban megcsappant a létszám. – Takarítottunk az ingatlantulajdonosok előtt is, ami így elvárássá vált. Ma erre már nincs kapacitás, mert a közhasznú létszám, a jelentkezés szinte megszűnt, fele annyian vagyunk a folyamatos munkaerő-felvételi hirdetések ellenére – fogalmazott.

Naponta kétszer takarítják a Kárász utcát

Makrai közölte, hogy az SZKHT munkatársai a hét minden egyes napján korán reggel feltakarítják a belváros frekventált területeit. A jobb idő és a nagyobb gyalogosforgalom beköszöntével tavasztól őszig ez napi két alkalomra bővül, így a délutáni órákban is történik takarítás. – A belvárosi hulladékgyűjtő edények ürítése is mindennap kétszer történik. Ahol lehetett, ott az edények mennyiségét, űrtartalmát megnöveltük. A frekventált edényekre plusz gyűjtőjáratot állítunk be a külső városrészekbe – írta levelében. Hangsúlyozta, a Kárász utcát szezonban havonta felmossák magasnyomású mosóval és hetente 2 alkalommal a seprős autók is takarítanak a kézi takarításon felül – időjárás függvényében.

"A hajléktalanok miatt nem segítene egy applikáció"

Az ügyvezető igazgató úgy véli, ezt a munkaidőt és anyagi ráfordítást a város csinosítására, virágosítására is lehetne fordítani, nem pedig szemétgyűjtésre. Kiemelte, semmilyen hatósági figyelmeztetés nincs azokkal az ingatlantulajdonosokkal szemben, akik ennek nem tesznek eleget.

Makrai szerint egy mobil applikáció nem segítene a takarításban, mert van, ahol szinte azonnal vagy folyamatosan takarítani kell például a hajléktalanok után.

Megemlítette, hogy javult a helyzet a Kárász utcán, amióta a megbeszéltek szerint a Mekinél a gyorsétterem saját kukát helyezett el, és besegítenek a kukák kiürítésébe is.

"Tinik önkívületi állapotban"!

Kiemelte, a legsúlyosabb helyzet a szombat éjjeli bulik után alakul ki, amikor

"tinik önkívületi állapotban végigmennek a városon és tarolnak minden mozdíthatót. A fiatalok életfolyamataik végtermékeivel és szeméttel csúfítják az óvott történelmi Belvárost"

- osztotta meg észrevételét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.