Az SZKHT szerint kevesen vannak, immár “extra munkát” sem tudnak elvégezni

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Létszámhiányra és irreális elvárásokra panaszkodik Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. (SZKHT) ügyvezető igazgatója. Makrai elmondta, többször is takarítják a Kárász utcát, de a magukról megfeledkező fiatalok rendszeresen tönkreteszik a munkájukat.

– Nem a cégünk feladata az egész város minden járdájának, közterületének a takarítása – ezzel a határozott kijelentéssel kezdte válaszlevelét Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Azt kellene tudatosítani az ingatlantulajdonosokkal, hogy akinek kötelessége a járdát síkosságmentesíteni, annak kell a takarítást is elvégezni – tette hozzá.

Kevesen vannak

Makrai kifejtette, négy évvel ezelőtt még ugyanannyi közhasznú dolgozója volt a cégnek, mint állandó alkalmazottja, vagyis több mint 200 fő, így a kötelező programnál jóval nagyobb területet tudtak takarítani, mostanra azonban megcsappant a létszám.

– Takarítottunk az ingatlantulajdonosok előtt is, ami így elvárássá vált. Ma erre már nincs kapacitás, mert a közhasznú létszám, a jelentkezés szinte megszűnt, fele annyian vagyunk a folyamatos munkaerő-felvételi hirdetések ellenére – fogalmazott.

Naponta kétszer takarítják a Kárász utcát

Makrai közölte, hogy az SZKHT munkatársai a hét minden egyes napján korán reggel feltakarítják a belváros frekventált területeit. A jobb idő és a nagyobb gyalogosforgalom beköszöntével tavasztól őszig ez napi két alkalomra bővül, így a délutáni órákban is történik takarítás.

– A belvárosi hulladékgyűjtő edények ürítése is mindennap kétszer történik. Ahol lehetett, ott az edények mennyiségét, űrtartalmát megnöveltük. A frekventált edényekre plusz gyűjtőjáratot állítunk be a külső városrészekbe – írta levelében. Hangsúlyozta, a Kárász utcát szezonban havonta felmossák magasnyomású mosóval és hetente 2 alkalommal a seprős autók is takarítanak a kézi takarításon felül – időjárás függvényében.

“A hajléktalanok miatt nem segítene egy applikáció”

Az ügyvezető igazgató úgy véli, ezt a munkaidőt és anyagi ráfordítást a város csinosítására, virágosítására is lehetne fordítani, nem pedig szemétgyűjtésre. Kiemelte, semmilyen hatósági figyelmeztetés nincs azokkal az ingatlantulajdonosokkal szemben, akik ennek nem tesznek eleget.

Makrai szerint egy mobil applikáció nem segítene a takarításban, mert van, ahol szinte azonnal vagy folyamatosan takarítani kell például a hajléktalanok után.

Megemlítette, hogy javult a helyzet a Kárász utcán, amióta a megbeszéltek szerint a Mekinél a gyorsétterem saját kukát helyezett el, és besegítenek a kukák kiürítésébe is.

“Tinik önkívületi állapotban”!

Kiemelte, a legsúlyosabb helyzet a szombat éjjeli bulik után alakul ki, amikor

“tinik önkívületi állapotban végigmennek a városon és tarolnak minden mozdíthatót. A fiatalok életfolyamataik végtermékeivel és szeméttel csúfítják az óvott történelmi Belvárost”

– osztotta meg észrevételét.

Előző sztori

Tovább titkolja a szegedi baloldal, miért nem akarnak elszámoltatást a milliós károkozások miatt

Következő sztori

Pótkocsis kamiont borított fel a viharos szél az M43-ason