Sport

Van még mit javítani az Európa bajnokságra

Van még mit javítani az Európa bajnokságra

2020. január 4., szombat
Van még mit javítani az Európa bajnokságra

Sok hibával, de győzelemmel hangolt a magyar férfi kézilabda-válogatott a jövő szombaton kezdődő Európa bajnokságra.

Akad még kérdőjel az EB előtt

Az egyetlen hivatalos Európa bajnoki felkészülési mérkőzésére két, hosszabb ideje sérült játékosa nélkül készült a magyar válogatott Győrben. A MOL-Pick Szeged átlövője, Bodó Richárd vállsérülése ugyan szépen javul, de a játékát még nem kockáztatták, ahogy a veszprémi irányító, Lékai Máté térdsérülése sem jött még tökéletesen rendbe, az, hogy az EB-n ott lesznek vagy sem, arról csak hétfőn dönt az orvosi és szakmai stáb. A MOL-Pick Szegedet így is szép számmal képviselte játékos a pályán, a magyaroknál Mikler Roland, Bánhidi Bence és Rosta Miklós, míg a cseheknél Stanislav Kasparek kapott lehetőséget. Bár a magyar válogatott a felkészülés alatt már játszott egy nem hivatalos edzőmérkőzést Ausztria ellen, amit 31-26-ra megnyert, a Gulyás István, Nagy László, Chema Rodríguez triónak ez volt a hivatalos bemutatkozója a magyar kispadon, és az alapos fiatalításon átesett válogatott is először játszott közönség előtt. A csehekkel legutóbb két éve, a varasdi EB csoportmeccsen játszott válogatottunk, akkor nem kis meglepetést okozva, 33-27-re kaptak ki a mieink, amivel utolsó helyen zártak a csoportban.

Döcögősen indult

Gólszegény volt a mérkőzés első 10 perce, különösen a magyar oldalon, a csehek már a 2-0-ra vezette, amikor Szita Zoltán megszerezte válogatottunk első gólját a 6. percben. A kapuban a csapatkapitány, Mikler Roland néhány szép védésével lendítette át társait az álmos kezdésen, így a 15 percben már itt 5-3-ra vezetett a magyar válogatott. A 16. percben Bánhidi Bencét már másodszor küldték pihenőre a játékvezetők, helyette jött egy másik szegedi beálló, Rosta Miklós, aki cseppet sem tűnt lámpalázasnak, két gólja sokat tett ahhoz, hogy a 19. percben 8-5-nél a cseh kapitány, Jan Filip időt kellett kérnie. Sokat nem segített az edzői tanács csapatának, újabb két magyar gól után Stanislav Kasparek gólja törte meg a majd 7 perces cseh gólcsendet, de a 23. percben már 1-5-re vezetett válogatottunk. Ebben óriási szerepe volt Mikler Rolandnak, aki a kilencedik védésénél járt ekkor, hatalmas támogatást és tartást adva ezzel a csapatnak. A félidő végén sem volt gond a magyarok játékával, kényelmes, helyenként talán túl kényelmes játékkal tartotta előnyét.

(I. félidő: 14-10)

Gyõr, 2020. január 4.
Mikler Roland (b3), a magyar, illetve Stanislav Kasparek (b) és Miroslav Jurka (b2), a cseh válogatott játékosai a Magyarország-Csehország férfi kézilabda felkészülési mérkõzésen a gyõri Audi Arénában 2020. január 4-én.
MTI/Krizsán Csaba

Van még mit javítani

A második játékrészre a két beálló, Bánhidi Bence és Rosta Miklós kivételével teljes sort cserélt a magyar szakmai stáb. A játék képe azonban sokat nem változott, hiba akadt bőven mindkét oldalon, de a különbség nem csökkent, sőt a 33. percben már 7 góllal vezettek a magyarok, de rövid idő alatt visszaállt a stabil 5 gólos különbség. Ami mindkét félidőben biztató volt, az a magyar irányítók játéka. Az első félidőben a tatabányai Győri Mátyás, a másodikban a ferencvárosi Nagy Bence biztatóan mozgatta a csapatot. Akár ott lesz az EB-n az első számú irányító, akár nem, játékukra nagyon nagy szükség lesz a tornán. A második félidő felénél egy rövid időre megingott a magyar csapat játéka és az egyébként igen langyos mérkőzésbe a csehek raktak bele egy kis tempót, amivel közelebb kerültek válogatottunkhoz. Az 52. percben éppen ezért időt kért Gulyás István szövetségi kapitány, de ahogy az első félidőben az ellenfélnél, úgy most ezen az oldalon sem hozott sok változást. Olyannyira nem, hogy az 55. percben Bánhidi Bence kihagyott ziccere után a cseheknek esélyük volt felzárkózni egy gólra, de hibáztak, így a túloldalon Ligetvári Patrik bombája nagyon jókor jött. A majd 10 perces hullámvölgyből egy Székely Márton védés és Balogh Zsolt gólja végleg kirántotta válogatottunkat, az 58. percben az újabb cseh hiba után már az ötgólos előnyért támadhattak, de hibáztak, így a cseheké volt az "utolsó szó", akik életek a lehetőséggel, így a magyar válogatott 3 gólos győzelemmel hangolt a kontinenstornára.

(Végeredmény: 27-24)

"Elégedettek lehetünk, a közös munkának ebben a szakaszában jó teljesítményt nyújtottunk, a játékosok végig jól küzdöttek" - nyilatkozta Gulyás István Hozzátette, időnként nagyon simán kézben tartották a mérkőzést, a második félidőben volt egy szakasz, amikor jó néhány labdát eladtak, ezt a csehek gyorsan megbüntették, de tudtak rá válaszolni, így semmi nem veszélyeztette a magyar győzelmet. „Lékai Máté nagyon valószínű, hogy nem lehet velünk az Európa bajnokságon, Bodó Richárd szereplése is igen kérdéses, de tudtuk, hogy alakulhat így is és készültünk is erre.”- zárta szavait a kapitány.

KÉZILABDA

FÉRFI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS MAGYARORSZÁG–CSEHORSZÁG 27–24 (14–10)

Győr,

Audi Aréna.

Vezette:

Mindaugas, Vaidas (litvánok) https://www.facebook.com/szegedma/videos/505241897011919/ Válogatottunk vasárnap smét Csehországgal találkozik Győrben, zárt kapus meccsen, majd az Európa-bajnokságon, malmői csoportban jövő szombaton Oroszországgal, január 13-án az olimpiai és világbajnok Dániával, 15-én pedig Izlanddal mérkőzik. Az első két helyezett jut a középdöntőbe. Az Európa bajnokságról a SzegedMa élő, helyszíni tudósítással jelentkezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.