/

Újra ünnepnapot kap a szegedi papucs

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Február 8-án másodszorra rendezik meg a Szegedi Papucs Napját, új kiállítással, divatbemutatóval, konferenciával, mesterségbemutatókkal, vásárral, amelynek idei vendégei a vajdasági papucsosok. A rendezvény a Népviseletes Bállal zárul a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában.

Idén megrendezi a Szegedi Papucsért Alapítvány és a Szent-Györgyi Albert Agóra a Szegedi Papucs Napját, ezúttal a híres lábbeli jelenét helyezik a fókuszba. A délután kettőkor kezdődő rendezvény megnyitóján közreműködik a Szeged Táncegyüttes és a Szegedi Papucsok Néptánccsoport.

Mai hagyományos és újragondolt papucsokból nyílik kiállítás, az egy éven keresztül nyitva levő tárlaton többek között megtekinthetőek lesznek magyarországi és vajdasági papucsos mesterek munkái, Attalai Zita újragondolt papucsai, a 2019-es Mesterségek Ünnepére meghirdetett iparművészeti és népművészeti pályázat alkotásai és az eddig lezajlott két papucshímző tanfolyam, valamint Fetter Marika, a Népművészet mestere hímzései.

Konferencián számolnak be az elmúlt év legfontosabb eseményeiről a hagyományátadás, oktatás, valamint az innováció területén elért eredményekről. Az előadók között szerepel többek között Szögi Csaba, a Szegedi Papucsért Alapítvány elnöke, Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége ügyvezető igazgatója, Bráda Judit, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára, dizájner, Attalai Zita cipőszobrász, iparművész, Dékány Dóra bőrműves, a Hagyományok Háza munkatársa.

A nap folyamán ismertetik a Szegedi Papucs Jószolgálati Nagykövet programját és mutatják be az első nagykövetet. Az alapítvány által szervezett papucshímző képzéseken oklevelet kapott hímzők avatnak be a papucs díszítés rejtelmekbe. A helyszínen papucs is beszerezhető, illetve rendelhető a jelenlevő öt papucskészítő mester valamelyikétől.

A nap zárásaként sorra kerülő, a Cuháré Táncműhely szervezésében megvalósuló Szegedi Népviseletes Bál is a szegedi papucsot helyezi középpontba. Az est folyamán szépségversenyt tartanak a papucsok számára és papucskvízre is sor kerül, a szerencsés nyertesek egy-egy pár Sallay Tibor és Bárkányi István által készített tradicionális szegedi papuccsal térhetnek haza.

(Kiemelt kép: Mester Tibor)

 

Előző sztori

Egyre több napsütés vár ránk

Következő sztori

Stratégiai szerződést kötött az SZTE és az Újvidéki Egyetem

Legutóbbi hasonló cikkek