Közélet

Szentmihályon is megáll majd a Szeged és Szabadka között közlekedő vonat

Szentmihályon is megáll majd a Szeged és Szabadka között közlekedő vonat

2020. január 9., csütörtök
Szentmihályon is megáll majd a Szeged és Szabadka között közlekedő vonat

Kiírta a feltételes közbeszerzési eljárást a MÁV a Szeged-Szabadka közötti vasútvonal felújításának tervezési és kivitelezési munkáira. Kiderült: Szentmihályon is megáll majd a vonat.

Szabadkán írta alá a magyar és a szerb kormány a Szeged-Röszke-Szabadka vonal felújításáról szóló szándéknyilatkozatot tavaly, várhatóan 2022 nyaráig a MÁV a Szegedtől az országhatárig húzódó 13 kilométeres szakaszt újíttatja fel. A két város közötti 44 kilométeres vonalon a munkálatokat követően 30-40 perc lehet a menetidő.

Újra lehet vonattal közlekedni Röszkéről és Röszkére. Fotó: Wikipedia

A felújított vasútvonal a Budapest-Belgrád közötti vonal magyarországi szakaszának felújítása miatt is fontos lehet, hiszen ez nyújthat kerülőutat a személy- és teherforgalomnak.

A rekonstrukció után óránként 120 kilométeres sebességgel is roboghatnak a vonatok, de némely szakaszokon csak 80-nal. A vágányok felújítása mellett az átjárók is megújulnak, de korszerűsítik a biztosítóberendezést és váltófűtéseket építenek be. Mindemellett az 5-ös főút felüljáróját is kibővítik.

Szentmihályon új parkoló, Röszkén pedig P+R és B+R parkolókat hoznak létre az állomás közelében, de lesz esőbeálló, valamint modernizálják az utastájékoztató készülékeket. A felújított vonal menetrendjét Szegeden a központi forgalomirányítási rendszerbe is bekötik, valamint a villamosítás miatt új felsővezeték-hálózatot alakítanak ki. A közbeszerzés eredményhirdetését követően várhatóan májusban tudják megkötni a szerződést a nyertessel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.