Közélet

Stratégiai szerződést kötött az SZTE és az Újvidéki Egyetem

Stratégiai szerződést kötött az SZTE és az Újvidéki Egyetem

2020. január 23., csütörtök
Stratégiai szerződést kötött az SZTE és az Újvidéki Egyetem

A magyar és szerb kapcsolatok új szintjeként a Vajdaság Autonóm Tartományt érintő együttműködési megállapodást írt alá az EMMI és a Vajdaság egészségügyért felelős vezetője a Szegedi Tudományegyetemen. A jeles alkalommal stratégiai szerződést kötött, ezzel mélyítette el kapcsolatait az SZTE és az Újvidéki Egyetem, University of Novi Sad.

– Közép-Európa legnevesebb oktatási és kutatási centrumai közé tartozik a Szegedi Tudományegyetem és a Novi Sad-i Egyetem. A két intézmény szoros szakmai kapcsolata több évtizedre nyúlik vissza, kiemelt területei az egészségtudományok és gyógyszerkutatás, az informatika. Célunk, hogy egymást segítve hatékonyabbá tegyük a dél-alföldi régió és a Vajdaság Autonóm Tartomány egészségügyi ellátását, illetve felgyorsítsuk annak fejlődését – fogalmazott az SZTE rektora. Prof. dr. Rovó Lászlóabból abból az alkalomból köszöntötte az SZTE vendégeit, hogy a két egyetem megújította kapcsolatát, illetve az SZTE Rektori Hivatala adott helyet a két ország egészségügyi szaktárcái közötti együttműködés elmélyítését rögzítő megállapodás aláírásának. A találkozón részt vettprof. dr. Horváth Ildikó, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára ésprof. dr. Zoran Gojković, Vajdaság Autonóm Tartomány kormányának egészségügyi titkára; az SZTE képviseletébenprof. dr. Rovó Lászlórektor ésdr. Fendler Juditkancellár; továbbá az University of Novi Sad rektora,prof. dr. Dejan Jakšić.

– A szegedi és az újvidéki egyetem közötti tudományos együttműködés, a két ország egészségügyi minisztériumai közötti kapcsolat szorosabbá válása a régió lakossága számára is előnyöket nyújt az oktatás és az egészségügy területén – fejezte ki meggyőződését az SZTE rektora.

Az intézményi kooperáció tartalmáról elárulta: a jövőben a közös képzési programok kialakítása mellett hallgatói és kutatói mobilitás erősítésére törekszenek, kutatói programok kidolgozásában és közös szakmai rendezvények megszervezésében is együtt dolgoznak. – Megerősítjük és néhány új elemmel kiegészítjük az intézményünk és a Szegedi Tudományegyetem között évtizedek óta létező és számos területre kiterjedő, magasszintű és jó minőségű együttműködést – hangsúlyozta az University of Novi Sad rektora.Prof. Dr, Dejan Jakšićelmondta: regionális gondot jelent a lemorzsolódás, a szaktudással rendelkezők elvándorlása. E problémák megoldásában is segít a két intézmény között elmélyíthető tudományos együttműködés, az egészségügyhöz kapcsolódó képzések, valamint az alapkutatás összehangolása.

(Forrás: SZTE)

     

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.