Közélet

Pingvinfióka született a Szegedi Vadasparkban

Pingvinfióka született a Szegedi Vadasparkban

2020. január 29., szerda
Pingvinfióka született a Szegedi Vadasparkban

Pápaszemes pingvin (Spheniscus demersus) kelt ki a Szegedi Vadasparkban, a felnőttektől eltérően nem fekete-fehér, hanem szürke tollazatú fiókát hamarosan a látogatók is megfigyelhetik - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

A gondozótól a Loki nevet kapó fióka, Picur és Totya utóda novemberben bújt ki tojásából. A vadaspark munkatársainak feltűnt harciassága, ezért is kapta a viszályt teremtő északi istenség nevét. A gondozók közelebbről is megismerkednek a néhány hetes madárral, ugyanis most szoktatják rá, hogy elvegye emberi kézből a halat. Erre nemcsak az egyes pingvinek megfelelő táplálása miatt van szükség, hanem azért is, mert a madarak vitaminokat és gyógyszereket kapnak. Ez utóbbi elkerülhetetlen, mert - szemben az északi félteke madaraival - a szúnyog által terjesztett madármalária képes megbetegíteni őket. A fertőzés pedig végzetes számukra. Amint a fióka megszokja az emberi kézből való etetést, újra csatlakozhat a vadaspark pingvincsapatához.

A pingvinek monogám, életre szóló kapcsolatban élnek a kolónián belül, és mindkét szülő szerepet vállal a fiókák felnevelésében. A költési idő valamivel hosszabb, mint a legtöbb madárnál, akár 42 nap is lehet. Többnyire 1-3 tojást raknak. A fiókák elválasztása körülbelül két hónapos korukban kezdődik, ekkortól tanulják meg, hogyan szerezzenek táplálékot maguknak. A természetben tengerre szállnak, az állatkertekben azt kell megtanulniuk, hogyan vegyék el a táplálékot a gondozójuk kezéből.

A pápaszemes pingvineket fajmegmentési program (EEP) keretében tartják Szegeden, így szaporításuk természetvédelmi érdeket is szolgál. A természetben a legnagyobb problémát az élőhelyek pusztulása, a tojásvadászat és a kevesebb táplálék mellett a Dél-Afrika térségében sajnos nem ritkán előforduló olajtanker-katasztrófák jelentik. Egy-egy ilyen tragédia alkalmával ezrével pusztulnak a pingvinek is. A pápaszemes pingvinek 2011-ben érkeztek a Szegedi Vadasparkba. A fiatal egyedek idővel párba álltak, majd 2014-ben ki is kelt az első két fióka, amelyek ma már a csapat teljes jogú tagjai.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.