Sport

Férfi kézi vb-selejtező: nem kell játszania áprilisban a magyar válogatottnak

Férfi kézi vb-selejtező: nem kell játszania áprilisban a magyar válogatottnak

2020. január 25., szombat
Férfi kézi vb-selejtező: nem kell játszania áprilisban a magyar válogatottnak

A magyar férfi kézilabda-válogatottnak nem kell részt vennie a jövő évi egyiptomi világbajnokság selejtezőjének következő, áprilisi szakaszában. Kiderült: Magyarország 2024-ben női kézilabda-Eb-t rendez Ausztriával és Svájccal közösen.

Az európai szövetség (EHF) szombaton tette közzé a világbajnokság európai selejtezőinek versenykiírását. A kvalifikáció két fázisból áll, az áprilisi oda-visszavágós párharcokban az előselejtezőből továbbjutó négy válogatott mérkőzik meg az osztrák-norvég-svéd közös rendezésű, vasárnap záruló Európa-bajnokság utolsó négy helyezettjével.

A magyar válogatott júniusban lép pályára. A nyári, szintén oda-visszavágós selejtezőkön tíz párharcra kerül sor, amelynek résztvevői a kontinensbajnokság 4-20. helyezettjei - kivéve a vb-címvédő Dániát -, valamint az áprilisi selejtező négy továbbjutója. Az egyiptomi világbajnokságnak már biztos résztvevője Európából Dánia, Spanyolország, Horvátország, valamint az Európa-bajnokság bronzérmese, Norvégia vagy Szlovénia.

Szombaton az EHF rendkívüli közgyűlésén az is kiderült, Magyarország társrendezőként vesz részt a 2024-es női kézilabda Európa-bajnokságon.

Az Ausztriával és Svájccal közösen rendezett kontinenstornán Budapesten és Debrecenben bonyolítanak le mérkőzéseket. "Nagyon örülünk a sikernek, és annak, hogy Ausztriával és Svájccal közösen mi adhatunk otthont a tornának, hiszen ez elismerés a magyar kézilabdának, de az egész országnak is" - idézi Kocsis Máté elnök szavait az MKSZ honlapja. Hozzátette, sok helyről hallották, hogy számos sportágban elismeréssel beszélnek a magyar rendezésű sporteseményekről. Pálinger Katalin, az MKSZ alelnöke közölte, 2024-re beérhetnek a most 17-22 éves, junior világbajnokságot, junior Európa-bajnokságot és ifjúsági Eb-t nyert magyar csapatok játékosai. "Amellett, hogy a rendezés elnyerésére büszkék lehetünk, fontos, hogy igazán versenyképes válogatottunk legyen az Eb-re" - mondta a korábbi világklasszis kapus. Magyarország eddig kétszer volt házigazda, 2004-ben egyedül, tíz évvel később Horvátországgal közösen rendezett kontinenstornát, 2022-ben pedig - Szlovákiával közösen - férfi Európa-bajnokságnak ad otthont. Horváth Gabriella, az MKSZ főtitkára a helyszínen az MTI-nek elmondta, hosszú lobbifolyamat előzte meg részükről a döntést, sok pozitív visszajelzést kaptak, mivel nagyon sok országnak tetszett az általuk prezentált koncepció. "Ma a teremben nagyon vert a szíve mindenkinek, mert éreztük, hogy nagyon közel lesznek egymáshoz a pályázók. Így is lett, nem is dőlt el az első szavazási körben" - tette hozzá. Horváth Gabriella kifejtette, pályázatuk sikeréhez hozzájárult, hogy nem egyedül, hanem két másik országgal indultak a rendezésért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.