Közlekedés

Felújítják a Szeged és Röszke közötti vasútvonalat

Felújítják a Szeged és Röszke közötti vasútvonalat

2020. január 11., szombat
Felújítják a Szeged és Röszke közötti vasútvonalat

Feltételes közbeszerzési eljárást írt ki a MÁV a Szeged és Röszke közötti (136-os számú) vasútvonal felújításának tervezési és kivitelezési munkáira. 2022 nyarára villamosított, modern pálya kötheti össze Szegedet és Szabadkát - közölte a társaság.

A magyar és a szerb kormány áprilisban, Szabadkán írt alá egy szándéknyilatkozatot a társadalmi, gazdasági és kulturális szempontokból is kiemelten fontos Szeged–Röszke–Szabadka-vonal rekonstrukciójáról, amely lehetővé teszi a 160 ezres lakosú csongrádi megyeszékhely és a 100 ezres lakosú észak-bácskai központ közötti versenyképes vasúti személyszállítás újraindítását – ezzel is erősítve a magyarlakta települések közötti kapcsolatot. A vajdasági település és Szeged között várhatóan 30-40 perces lenne a menetidő a 44 kilométeres vonalon, amelynek 13 kilométeres magyar szakaszát újíttatja fel és állítja üzembe a MÁV várhatóan 2022 nyaráig.

A Szeged és Szabadka közötti vonal átépítése azért is kiemelt beruházás, mert a Budapest–Belgrád-vasútvonal magyarországi szakaszának felújítása során Szeged felé kerülő útvonalat lehet biztosítani a személyszállító és a tehervonatok számára.

Az egyvágányú pálya rekonstrukciója során 120 km/h-ra emelik a megengedett sebességet (egyes, rövidebb szakaszokon 80 km/h lesz), emiatt teljesen felújítják a vágányokat, korszerűsítik a biztosítóberendezést, váltófűtéseket építenek be. Javítják az útátjárók állapotát és az 5-ös számú főút felüljáróját is kibővítik. Szentmihálytelek néven új megállóhelyet építenek, itt és a röszkei állomáson P+R es B+R parkolókat, esőbeállókat alakítanak ki, valamint modernizálják az utastájékoztatási berendezéseket. Bekötik a vonalat a szegedi központi forgalomirányítási rendszerbe, továbbá a villamosítás miatt új felsővezeték-hálózatot építenek ki. A feltételes, nyílt közbeszerzési eljárás értékelése és az eredményhirdetés után a nyertessel várhatóan 2020 májusában köthető meg a szerződés, amely csak a finanszírozásról szóló támogatási szerződést követően léphet hatályba.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.