Egyetem

Egyedülálló műtétet hajtanak végre a szegedi klinikán

Egyedülálló műtétet hajtanak végre a szegedi klinikán

2020. január 20., hétfő
Egyedülálló műtétet hajtanak végre a szegedi klinikán

A

Szegedi Tudományegyetem

Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ

Idegsebészeti Klinika és Neurológiai Klinika egyParkinson-kóros beteg különleges műtétjét végzi, amelynek során egy új mélyagyi stimulációs eszközt ültetnek be a világon ötödikként, Kelet-Közép-Európában pedig elsőként.

Ez az új eszköz – amely a Parkinson-kór előrehaladott stádiumának kezelésére szolgál – világszerte 2020. január 16-tól érhető el. Mélyagyi stimulációs műtéti eljárás közel 20 éve Magyarországon is elérhető, azonban a korábbi rendszerekhez képest ez az eszköz nemcsak stimulálásra, hanem az agyi elektromos aktivitás detektálására és rögzítésére is alkalmas. Ezáltal az orvosok valós időben juthatnak adatokhoz az agy aktuális működéséről, annak változásáról, és így következtetéseket vonhatnak le a kezelés hatékonyságáról. Erre korábban nem volt lehetőség.

Reményeik szerint az így nyert adatok forradalmasítani fogják a mélyagyi stimulációs eszközöket, azok programozását, és ezáltal a betegek részére személyre szabott kezelést fognak tudni biztosítani.

A nap másik újdonsága, hogy a tavaly októberben átadott hibrid műtőben először fognak mélyagyi stimulációs műtétet végezni olyan neuronavigációs rendszerrel, és a műtét alatt CT-képalkotással (O-arm), amely lényegesen lerövidíti a műtét időtartamát, és a beavatkozás az ébren lévő beteg számára is könnyebben elviselhetőbbé válik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.