Gazdaság

Borhűtőket gyártó üzemet avattak Csongrádon

Borhűtőket gyártó üzemet avattak Csongrádon

2020. január 23., csütörtök
Borhűtőket gyártó üzemet avattak Csongrádon

Magyarország Európa legnagyobb gazdasági növekedését produkálja - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a dán Vestfrost Zrt. új, 4,7 milliárd forintból elkészült csongrádigyártócsarnokának avatóünnepségén.

Magyar Levente azt mondta, Magyarország népességét tekintve a 92. legnagyobb a világon, de a 34. legmagasabb exportteljesítményt nyújtja, a beérkező nemzetközi tőke nagyságát vizsgálva a 16., az egy főre jutó külföldi működőtőke aránya alapján pedig az ötödik helyen áll. Az államtitkár úgy fogalmazott, szinte hetente, havonta készül el egy dán cég fejlesztése valamelyik alföldi városban. Megerősödött a dán vállalkozások bizalma Magyarország és a magyar munkaerő iránt - tette hozzá.

A politikus emlékeztetett rá, a Vestfrost 2010-ben döntött a csongrádi hűtőgépgyár megvásárlásáról, amikor a magyar gazdaság nem hogy nem nőtt - mint ma az európai átlag háromszorosával -, hanem egyenesen zuhanásban volt.

A csongrádiberuházás negyedét biztosította a kormány támogatása, a hazai hozzájárulás a fejlesztéshez pedig ennél is nagyobb, mert az Eximbank közvetve részt vett a finanszírozásban. Lars Knudsen, a Vestfrost vezérigazgatója elmondta, a borhűtőket gyártó új üzemcsarnok kevesebb mint egy év alatt épült föl. A beruházásnak köszönhetően a cég több mint 300 százalékkal növeli termelését és száz dolgozóval a foglalkoztatotti létszámát a következő három évben. Bedő Tamás polgármester (független) kifejtette, a fejlesztést követően a Vestfrost Zrt. a város egyik legjelentősebb foglalkoztatója és legnagyobb árbevételű vállalkozása lett.

A Vestfrost Zrt. kereskedelmi és vendéglátó-ipari hűtők és mélyhűtők, azok kiegészítői, egészségügyi hűtők gyártásával és értékesítésével foglalkozik. A magyarországi cég tíz éve a dániai Esbjergben, 1963-ban alapított A/S Vestfrost tulajdona, és a vállalkozás egyetlen anyaországon kívüli egysége.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 2018-ban 155 dolgozót foglalkoztató Vestfrost Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele meghaladta a 3,731 milliárd forintot, ennek több mint 98 százaléka exportból származott. A cég 64,253 millió forint adózott eredményt ért el.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.