Közélet

Pont kerülhet a szegedi bírósági ügyek végére

Pont kerülhet a szegedi bírósági ügyek végére

2019. december 9., hétfő
Pont kerülhet a szegedi bírósági ügyek végére

Egy napon születhet másodfokú ítélet a parkolóbotrányként elhíresült ügy perében, valamint a SZEVIÉP-vezérek csődbűntettjének bírósági ügyében is. A jogerős ítéletek december 10-én születhetnek meg.

A parkolóper első fokon Botka László közvetlen munkatársainak elmarasztaló ítéletével ért véget tavaly októberben. A nem jogerős ítélet szerint Mózes Ervin idén nyugalmazott címzetes főjegyző, Solymos László idén leköszönt várospolitikai alpolgármester és Kalmár Gábor, a szegedi polgármester kabinetfőnöke felbujtóként hűtlen kezelésért felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Több mint 50 millió forint kára keletkezett a városnak abból, hogy az önkormányzat 2008 és 2012 között osztogatott VIP-parkolóbérleteket olyan személyeknek, akiknek semmi közük nincs a városházához – derült ki a bíróság indoklásából. Később napvilágot látott, kik kaphattak parkolóbérletet. A kedvezményezettek között ott van Botka László családja is, ami azért érdekes, mert a polgármester szolgálati autót vehet igénybe sofőrrel, és Botka nevén gépjármű sem most, sem a bíróság által vizsgált időszakban nem volt a vagyonnyilatkozatok alapján.

Kalmár Gábor, Solymos László és Mózes Ervin a vádlottak padján 2019. májusában. Fotók: Kovács Ferenc

Ujhelyi István EP-képviselő exneje is kapott parkolóbérletet, ezt maga a politikus ismerte el a SzegedMA hírportálnak a bírósági ítéletet követő hetekben. A Gyulai Törvényszéken májusban kezdődött meg a másodfokú tárgyalás, ám akkor ítélethirdetés nem született. Értesüléseink szerint az ülésen nyárra tűzték ki a következő tárgyalási napot, azonban az egyik ügyvéd jelezte, hogy akkor szabadságon lesz, így azt október végére halasztották. Néhány nappal az újabb dátum előtt a SzegedMA hírportál megtudta, december 10-re halasztották a tárgyalást előre nem látható objektív okok miatt. Az ítéletnek a városvezetésre is lehetnek hatásai: felmentő ítélet esetén a városban többen arról beszélnek, hogy Solymos visszatérhet az alpolgármesteri posztra. Ezt alátámasztja az is, hogy a közgyűlés alakuló ülésén módosított SZMSZ-ben három alpolgármester szerepel, de a grémium csak két jelöltről dönthetett. Botka azon az ülésen azt mondta, még nem döntötte el, hogy kit jelöl.

P. László harmadrendű vádlott a SZEVIÉP-per első fokú ítéletének hirdetésekor.

A SZEVIÉP-per elsőfokú ítéletében 2018 novemberében kimondták: O. József elsőrendű, B. Sándor másodrendű és P. László harmadrendű vádlottak jelentős mértékű tényleges vagyoni csökkenést okozó csődbűntett elkövetésében bűnösek, ezért nem jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélték mindhármukat. Az ítélethirdetést követően az ügyészség B. S. előzetes letartóztatását, valamint O. J. és P. L. bűnügyi felügyeletét indítványozta, azonban akkor csak O. J. felügyeletét rendelte a bíróság. Két hónappal az ítélethirdetést követően viszont a másik két fővádlott bűnügyi felügyeletét is elrendelték. Laczi Beáta ügyész perbeszédében úgy fogalmazott, a SZEVIÉP vezetői szereptévesztésben voltak, hiszen 2009-től egyfajta pénzügyi intézményként működve irreális mértékű kölcsönöket nyújtottak, amelyekről a három fővádlott döntött.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.