Politika

Lauer István: Kicsinyes bosszúvágyból hozta a döntést Botka László

Lauer István: Kicsinyes bosszúvágyból hozta a döntést Botka László

2019. december 17., kedd
Lauer István: Kicsinyes bosszúvágyból hozta a döntést Botka László

Megkapta a selyemzsinórt Botka László egykori szövetségese: létszámcsökkentést jelentett be az önkormányzat a Szent-Györgyi Albert Agórában, melynek eredményeként két kollégának kell távoznia. Egyikük Lauer István, akit még azért nem tudtak kirúgni, mert táppénzen van.

"Sajnálom, hogy idáig süllyedt az, aki a demokrácia védelmére, a sajtószabadság elleni támadások megfékezésére szólítja fel a szegedieket, majd épp ugyanazokat az eszközöket veti be, amelyet folyamatosan bírál. Kicsinyes bosszúvágyból hozta ezt a döntést" – fogalmazott Lauer a kirúgása kapcsán, aki boldog karácsonyt és kellemes ünnepeket kíván egykori szövetségesének, Botka Lászlónak.


Lauer István utolsó felszólalása a közgyűlésben. Ekkor jelentette be: kihívja Botkát a választáson. Fotók: Kovács Ferenc

A választási kampány idején többször is azt hangoztatta a városvezetés, hogy amennyiben a jobboldal, azaz Nemesi Pál független jelölt és az őt támogató Fidesz-KDNP jut önkormányzati többségre, akkor a baloldal által preferált cégvezetők és magasabb pozíciókban dolgozók távozhatnak a városi vállalatokból.

Ennek ellenére most úgy tűnik, a Botka László vezette önkormányzat hajt végre politikai tisztogatást.

Az egykori képviselő az előző önkormányzati ciklus utolsó közgyűlésén jelentette be, nem csupán egyéni választókerületében indul Kiskundorozsmán, hanem polgármesterjelöltként is megméretteti magát Botka László ellen. A polgármester nevével fémjelzett Összefogás Szegedért nevű egyesületben ugyanis nem indította az összellenzéki pártszövetség. Az egykori képviselő korábban úgy nyilatkozott, baloldali politikusként összeférhetetlennek tartja, hogy a Jobbikkal fogjon össze.


Az utolsó kézfogás. "A bohóckodás kedvéért" – mondta Botka.

Novemberben másodszor módosította a közgyűlés a 2019-es költségvetést, ez tartalmazta az Agóra létszámcsökkentését. Úgy értesültünk, ezzel megszüntették Lauer István pozícióját, aki az intézményben volt műszaki igazgató. Szerkesztőségünk birtokába jutott dokumentumok szerint néhány nap alatt lefolyt a létszámcsökkentés, végül az adventi időszak második napján kapták meg az érintettek, köztük a négy gyermekes családapa, Lauer a pozíciójuk megszüntetéséről szóló értesítést. Ha egy cég létszámcsökkentésre kényszerül, általában az első negyedév után lépik meg ezeket a változtatásokat, de semmiképp sem az ünnepek előtt.

Hr-szakemberek szerint egyébként is etikátlan decemberben, Karácsony előtt felmondani a munkavállalónak. Kérdés az is, hogy a létszámcsökkenésnek volt-e bármilyen valós gazdasági oka; ugyanis a vonatkozó előterjesztésben ilyen indoklás nincs részleteiben.

A szöveg midössze annyi általánosságot tartalmaz, hogy "költséghatékonysági okokból szükséges csökkenteni 1-1 fővel a szakmai és technikai álláshelyet". Ráadásul épp a létszámcsökkentés napján, december 15-én tartották az Agóra egyik legfontosabb éves rendezvényét, a gyermekkarácsonyt.Advent harmadik vasárnapján az intézmény egészében reggeltől délutánig várták a szegedi osztályokat és ovis csoportokat különféle programokra, vagyis a sikeres lebonyolításban minden segítségre szükség lehetett. Ez ugyanis az Agórát fenntartó önkormányzat által kiemelten fontosnak tartott feladata, melynek hibátlan elvégzéséhez kötik az intézmény költségvetésének felét biztosító támogatás megítélését. Lauer felmondási ideje egyelőre nem kezdődhetett el, hiszen táppénzen van. Az igazgatói határozatból kiderül, felmondási ideje ezután kezdődik, ám ettől a három hónapos időszaktól eltekintenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.