Gyálai-Holt-Tisza: elfogadják a szakértők álláspontját a Klebelsberg-telepen élők

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

40 éve küzdenek a Gyálai-Holt-Tisza rehabilitációjáért Klebelsberg-telepen. A hatóság egyelőre a Gyálarét melletti rekultivált hulladéktelep területében gondolkozik a pilot projekt lehetséges helyszínei között.

A Klebelsberg-telepen is tájékoztatót tartottak a Gyálai-Holt-Tisza rehabilitációja kapcsán pénteken. “Követeljük minden szennyező forrás megszüntetését” – jelentette ki határozottan az elhangzottak kapcsán Nacsáné Mária, a Szeged Klebelsberg-telepi Polgári Kör Egyesület elnöke.

Nacsáné Mária arról számolt be, a településen élők zöme a szakértőkkel ért egyet, azt viszont nem értik, miért kell szabotálni 40 éves küzdelmüket. Ennek egyik fejezete az volt, amikor aláírásgyűjtést tartottak, ezt 2 ezer Klebelsberg-telepi lakos írta alá évekkel ezelőtt. “Nem értjük, hogy miért kételkednek a szakértőkben a gyálarétiek” – mondta az elnök. “Ha csendesebbek is vagyunk, nem biztos, hogy egyetértünk mindennel. Kénytelenek vagyunk elfogadni az elhangzottakat, mert mi nem vagyunk szakértők. Ha a szakértők aláírják a papírokat, vállalják annak tartalmáért a felelősséget, diplomáikat nem kockáztatják nem valós állításokért” – hangsúlyozta.

Azt megértik, hogy nehéz döntés lehet az iszap elhelyezése a rekultivált hulladéklerakónál, de Nacsáné Mária szerint azzal is tisztában kell lenni, hogy Magyarországon nincs akkora területű megsemmisítőhely, ahová a becslések szerinti 160 ezer tonnányi iszapot elvigyék és kezeljék. “Mások sem örülnének ennek, de nem arról van szó, hogy ezt úgy hagynák, vélhetően másfél évet kellene kibírni” – magyarázta. Ezután az iszap vélhetően humusz lesz.

“Az ellen viszont tiltakozunk, hogy ha itt kezelik az iszapot, akkor utána bármilyen hulladékmegsemmisítőt alakítsanak ki. Állítsák vissza az eredeti állapotokat!” – tette hozzá. Nacsáné Mária felidézte, évekkel korábban a három városrész, Klebelsberg-telep, Kecskés és Gyálarét képviselői egy megbeszélésen vettek részt, ahol Nógrádi Tibor akkori önkormányzati képviselő figyelmeztetett arra, hogy nagy ellenállás lehet a rengeteg autó és az iszap kezelése miatt. “Abban egyetértés volt köztünk, hogy nem kell szúnyogfelhő és a szag, de a széljárás miatt legtöbbször mi kapjuk az illatfelhőt jelenleg” – jelentette ki.

Pénteken a gyálaréti tájékoztatón elhangzott, hogy a rehabilitációt követően a szennyező forrásokat is felszámolják, hiszen a projekt része a további környezetszennyezés megfékezése is. A tájékoztatón kiderült: hatósági engedéllyel literenként 6 milligramm fenolt bocsáthat a Floratom a Gyálai-Holt-Tiszába. Az Adept Enviro szakemberei így mérhettek akár 4,5 milligrammot is, ami álláspontjuk szerint a határérték több százszorosa. Másik rémisztő adat is napvilágot látott: egy szénhidrogén komponensből 100 ezer milligrammot mértek a holtág iszapjában, miközben a határérték 100 milligramm kilónként.

Előző sztori

Három hónap alatt nem hozták rendbe a fitneszgépet – türelmet kér a képviselő

Következő sztori

Pontot szerzett riválisa otthonában a St. Mihály