Közélet

Gyálai-Holt-Tisza: elfogadják a szakértők álláspontját a Klebelsberg-telepen élők

Gyálai-Holt-Tisza: elfogadják a szakértők álláspontját a Klebelsberg-telepen élők

2019. december 2., hétfő
Gyálai-Holt-Tisza: elfogadják a szakértők álláspontját a Klebelsberg-telepen élők

40 éve küzdenek a Gyálai-Holt-Tisza rehabilitációjáért Klebelsberg-telepen. A hatóság egyelőre a Gyálarét melletti rekultivált hulladéktelep területében gondolkozik a pilot projekt lehetséges helyszínei között.

A Klebelsberg-telepen is tájékoztatót tartottak a Gyálai-Holt-Tisza rehabilitációja kapcsán pénteken. "Követeljük minden szennyező forrás megszüntetését" – jelentette ki határozottan az elhangzottak kapcsán Nacsáné Mária, a Szeged Klebelsberg-telepi Polgári Kör Egyesület elnöke. Nacsáné Mária arról számolt be, a településen élők zöme a szakértőkkel ért egyet, azt viszont nem értik, miért kell szabotálni 40 éves küzdelmüket. Ennek egyik fejezete az volt, amikor aláírásgyűjtést tartottak, ezt 2 ezer Klebelsberg-telepi lakos írta alá évekkel ezelőtt. "Nem értjük, hogy miért kételkednek a szakértőkben a gyálarétiek" – mondta az elnök. "Ha csendesebbek is vagyunk, nem biztos, hogy egyetértünk mindennel. Kénytelenek vagyunk elfogadni az elhangzottakat, mert mi nem vagyunk szakértők. Ha a szakértők aláírják a papírokat, vállalják annak tartalmáért a felelősséget, diplomáikat nem kockáztatják nem valós állításokért" – hangsúlyozta.

Azt megértik, hogy nehéz döntés lehet az iszap elhelyezése a rekultivált hulladéklerakónál, de Nacsáné Mária szerint azzal is tisztában kell lenni, hogy Magyarországon nincs akkora területű megsemmisítőhely, ahová a becslések szerinti 160 ezer tonnányi iszapot elvigyék és kezeljék. "Mások sem örülnének ennek, de nem arról van szó, hogy ezt úgy hagynák, vélhetően másfél évet kellene kibírni" – magyarázta. Ezután az iszap vélhetően humusz lesz. "Az ellen viszont tiltakozunk, hogy ha itt kezelik az iszapot, akkor utána bármilyen hulladékmegsemmisítőt alakítsanak ki. Állítsák vissza az eredeti állapotokat!" – tette hozzá. Nacsáné Mária felidézte, évekkel korábban a három városrész, Klebelsberg-telep, Kecskés és Gyálarét képviselői egy megbeszélésen vettek részt, ahol Nógrádi Tibor akkori önkormányzati képviselő figyelmeztetett arra, hogy nagy ellenállás lehet a rengeteg autó és az iszap kezelése miatt. "Abban egyetértés volt köztünk, hogy nem kell szúnyogfelhő és a szag, de a széljárás miatt legtöbbször mi kapjuk az illatfelhőt jelenleg" – jelentette ki.

Pénteken a gyálaréti tájékoztatón elhangzott, hogy a rehabilitációt követően a szennyező forrásokat is felszámolják, hiszen a projekt része a további környezetszennyezés megfékezése is. A tájékoztatón kiderült: hatósági engedéllyel literenként 6 milligramm fenolt bocsáthat a Floratom a Gyálai-Holt-Tiszába. Az Adept Enviro szakemberei így mérhettek akár 4,5 milligrammot is, ami álláspontjuk szerint a határérték több százszorosa. Másik rémisztő adat is napvilágot látott: egy szénhidrogén komponensből 100 ezer milligrammot mértek a holtág iszapjában, miközben a határérték 100 milligramm kilónként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.