Közélet

Elhunyt Túri Sándor professzor, a gyermekklinika korábbi igazgatója

Elhunyt Túri Sándor professzor, a gyermekklinika korábbi igazgatója

2019. december 19., csütörtök
Elhunyt Túri Sándor professzor, a gyermekklinika korábbi igazgatója

Hosszan tartó, súlyos betegség következtében december 14-én elhunyt Dr. Túri Sándor egyetemi tanár, az MTA doktora, az SZTE Gyermekklinika korábbi igazgatója, a MANET tiszteletbeli elnöke - számolt be az orvostudományi kar.

Túri Sándor az iskoláit Szegeden végezte és az egyetem befejezése után az akkor Boda Domokos által vezetett európai hírű Gyermekklinikára került. Érdeklődése hamar a súlyosan beteg gyermekek, újszülöttek, koraszülöttek irányába fordult. Hosszú éveken keresztül vezette a Gyermekklinika Perinatális Intenzív Centrumát (PIC) és a gyermek-intenzív osztályát. Emellett életét meghatározta a vesebeteg gyermekek ellátása és az ezzel kapcsolatban végzett tudományos munka. A gyermeknefrológia első nagy generációjának tagjaként több évet töltött az Egyesült Királyságban, először „Wellcome-ösztöndíjasként”, majd Martin Barratt meghívására vendég konzultánsi pozíciót kapott a világ egyik legismertebb gyermeknefrológiai osztályán, a Great Ormond Street Children’s Hospital-ben. Szorgalmával, kitartásával eljutott a gyermeknefrológia vezető orvosai közé és beválasztották a Gyermeknefrológiai Világszövetség (IPNA) vezetőségébe, ahol éveken keresztül Kelet-Közép-Európát képviselte. Tudományos érdeklődése fókuszában a gyermekkori vesebetegségek és a magas vérnyomás kutatása állt. Ebben a témában több száz közleménye jelent meg, számos könyvet, könyvfejezetet írt és szerkesztett. Éveken keresztül volt a MANET elnöke, majd haláláig tiszteletbeli elnöke. Dékánhelyettesként nagy odaadással szolgálta a szegedi orvosképzést. Halálával a magyar gyermekgyógyászat és a nefrológia ikonikus alakja távozott.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.