Közélet

Botka László karácsonyi interjúban szállt bele páros lábbal a Szeviép-károsultakba

Botka László karácsonyi interjúban szállt bele páros lábbal a Szeviép-károsultakba

2019. december 23., hétfő
Botka László karácsonyi interjúban szállt bele páros lábbal a Szeviép-károsultakba

A csődbűntettel vádolt, több mint 400 családot összesen 6 és fél milliárd forinttal megkárosító Szeviép-vezéreket mentegeti és a károsultakat rágalmazza adófizetők pénzének ellopásával Botka László, Szeged ex-MSZP-s polgármestere, teszi ráadásul mindezt egykarácsonyi interjúban, a közpénzből működtetett szegedi városi honlapon. Az elmúlt napok retorikájában ez már a harmadik irányvonal - írja a Pesti Srácok.

A lap szerint a Szegedi Törvényszéken kihirdetett másodfokú felmentő ítéletet először nagyon is igyekeztek felhasználni ahhoz, hogy áldozattá minősítsék becsődölt, alvállalkozói számláit nem teljesítő, ezzel családok tucatjait létbizonytalanságba kergető cégvezetőket.

Alább a Pesti Srácok cikke olvasható:

Miután kirobbantottuk a rendszerváltás utáni talán legnagyobb bírósági botrányt és bemutattuk, hogy olyan bírák ítélkeztek, akik összeférhetetlenség miatt jó eséllyel nem is tárgyalhatták volna az ügyet, ráadásul a Botka-féle városvezetés lekötelezettjei, megváltozott a hangnem és a szeged.hu is megdöbbentő ítéletről beszélt, csak igyekezett a Szeviépet és a szegedi bírákat is a Fideszre tolni. 24 órával később megint a Szeviép-vezetők az ártatlanok, a bírók eljárásának megkérdőjelezése a legsötétebb diktatúra lett. A szegedi önkormányzat és Szegedi Törvényszék összefonódásainak feltárásának hatására valami történt. Botka először hallgatott, majd próbált kibújni a botrányból, végül támadásba lendült, miközbenössze-vissza beszél, az egyik önkormányzati nyilatkozat üti a másikat, majd jön ez a karácsonyi interjú olyan arcátlan kijelentésekkel, amelyek sokkal inkább tűnnek üzenetnek valaki, valakik felé, a polgármester népszerűségét ugyanis kizárt, hogy építenék.Reakciói az utóbbi napokban a polgármestert ismerők szerint annyira szokatlanok, hogy az zavart sejtet az erőtérben.

A szeged.hu városi portál, amely a hivatal digitális tára és igencsak kiemelten kezeli a Szeviép-ügyet. Önkormányzati weblapoktól szokatlan módon tudósítottak a felmentő ítéletről, méghozzá videóban. Aztán fideszezni kezdtek… Hiszen ha a Szeviép volt vezetői “ártatlanok”, akkor a ki nem fizetett alvállalkozók nem károsultak, az állami kártalanítás pedig jogtalan, kvázi az adófizetők pénzének ellopása.

Ebbe a gondolatmenetbe tökéletesen beleillik Botka László nyilatkozata, amit az év utolsó interjújában, a karácsonyiban mondott.

Az első kérdések között végigbeszélik a fontos önkormányzati ügyeket, mint helyi tömegközlekedés, harmadik híd, költségvetés, majd hirtelen egy, a városvezetéstől ugyebár állításuk szerint teljesen független kérédés jön: mit szól a Szeviép ítélethez… Botka először azt mondja, hogy az ítéletet nem akarja kommentálni. Aztán mégis azt teszi, mintha csak a Szeviép-vezérek ártatlansága igazolódott volna. Holotta Szeviép-ítélet még messze nem jogerős, hiszen a cégvezetőket első fokon bűnösnek mondták ki és több év börtönre ítélték, majd másodfokon ugyan felmentették – nem bűncselekmény, hanem bizonyíték hiányában.

A büntetőper megy harmadfokra – cikksorozatunk után meglehet, hogy Szegedtől a lehető legmesszebbre…

Ettől függetlenül a másodfokú erősen megkérdőjelezhető felmentő ítélet – amely kapcsán a kormány is vizsgálatot kezdeményezett, feljogosítja Botka Lászlót, hogy az egész ügyet politikai lejárató akciónak titulálja és megkérdőjelezze a károsultak kártalanításának jogszerűségét.

A karácsonyi interjúban a polgármester úgy fogalmaz, “felháborítónak” tartja, hogy “hét éven át folytattak Szeged és a személyem ellen egy ocsmány lejárató kampányt ebben az ügyben. Közben közpénzek milliárdjait költötték el átláthatatlan módon”.

Érti ezt Botka arra az összesen csaknem 2,5 milliárd forintra, amit Lázár János közbenjárására az állam fizetett ki a Szeviép helyett kis és közepes vállalkozásoknak, akik a munkát elvégezték, az M43-as autópálya építésén, de a számlájuk a generálkivitelező fizetésképtelenségre hivatkozva nem teljesítette. A kártalanítás 2018 szeptemberében kezdődött. Az építőipari vállalkozásnak

összesen 433 károsultja volt, közülük 110 cég maradt talpon

, az összes többi tönkre ment. Volt aki belebetegedett, belehalt élete munkájának elveszítésébe. Az állami kártalanításban, azokat a cégeket fizették ki, akik közvetlenül a Szeviép alvállalkozói voltak. 160 cég kapott összesen 2,4 milliárd forintot. A legtöbben 1 és 10 millió, néhányan, körülbelül 20 cég 30-60 millió forint közötti összeget, ami még mindig nem érte el azt a kárt, amit elszenvedtek. Botka László szerint a Szeviép-csődjén nincs semmi látnivaló.

A szegedi építőipari vállalkozás a válság legrosszabb évében ment tönkre, “több tízezer vállalkozáshoz, építőipari céghez hasonlóan”.

A Szeviép-vezetői tehát áldozatok, akiket azért választottak ki a több tízezer közül és vcitáltak bíróság elé, hogy őt politikailag besározzák.

2009-ben ment csődbe a Szeviép, a válság legrosszabb évében, több tízezer vállalkozáshoz, építőipari céghez hasonlóan. Ehhez képest tíz évvel később kiválasztottak egyet, egyértelműen politikai támadásként felhasználva ellenem, és több mint kétmilliárd forint közpénzt kifizettek valakiknek.Engem az érdekel, hogy hol van az adófizetők pénze. Ezzel azoknak kell elszámolniuk, akik ezt a vérlázító és felháborító dolgot megtették – fogalmaz Botka László.

A polgármester annyira érzékeny, hogy odafigyelt arra is, saját luxus életével állítsa párhuzamba a károsultak nyomorát. A következő, zárókérdésben ugyanis a következő napokról szólva eldicsekszik, hogy először közös családi pihenés következik a Mátrában, majd irány Amerika, nem is csak kiruccani, hanem oda is költöztetik az egyik gyereket.

Botka és a házi sajtója azt se tudja, hogy merre az arra

A durva kijelentésekkel az eredetileg tervezett mentegető hangnemre próbálnak visszatérni. Az elmúlt napokban volt ugyanis minden.

  • A városi honlap először dicshimnuszt zengett a felmentő ítéletről.
  • A bórósági kapcsolatokról szóló cikkünkre 48 óra után próbáltak reagálni, de eléggé mellément. Azzal próbálták igazolni, hogy az egyik bírónő cége nem kapcsolható a szegedi önkormányzathoz, hogy más városokban is kaptak munkát. A nagy hárításban sikerült bemutatni, hogy két munkára 800 milliót fizettek ki Nóvé Ágnes bírónő cégének.
  • Kovalcsik Éva tanácsvezető bírónőnek 12,4 millióért eladott 100 négyzetméteres belvárosi palotalakás is normális dolog, ha jogszerű volt az adásvétel…
  • Odáig jutottak, hogy azt írták, őket is “megdöbbentette az ítélet”, hogy a Fidesz által kézivezérelt bíróság felmentette a Fidesz házi beszállítóit.
  • Másnap üzenetet kaptunk a szeged.hu-n, hogy azonnal szakadjunk le Kovalcsik bírónőről. Botka László pedig a legsötétebb diktatúrákat emlegette, amiért fel mertük tárni, hogy önkormányzata pénzeli a Szeviép-ügyben eljáró bírókat.

Ha a fenti álláspontokat összevetjük, jól látszik a következetesség teljes hiánya, azaz hogy valami nincs rendben. A mindig kimért Botka László mintha talajt veszített volna. Valami határozottan történt, vagy történik, ami a cikksorozatunkkal kezdődött. Pedig amit eddig feltártunk, az még csak a jéghegy csúcsa.

Január első napjaiban közérdekű adatigénylésünk törvényi érvényesítése érdekében a kormányhivatalhoz fordulunk, ugyanis Szeged város jegyzője a mai napig egyáltalán nem is reagált a megkeresésünkre, holott a közérdekű adatok kiadására törvény kötelezi. Szabó Bálint önkormányzati képviselőként már kezdeményezte is a törvényességi eljárást, számára ugyanis a jegyző a képviselőség ellenére több mint egy hete nem teszi lehetővé a Szeviép-ügy egyik bírája cégének önkormányzati megbízásaival kapcsolatos iratanyagba való betekintést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.