Közélet

A Szeviép vezetőinek felmentését kérték ügyvédeik- pénteken ítéletet hirdetnek

A Szeviép vezetőinek felmentését kérték ügyvédeik- pénteken ítéletet hirdetnek

2019. december 10., kedd
A Szeviép vezetőinek felmentését kérték ügyvédeik- pénteken ítéletet hirdetnek

A Szeviép Zrt. vezetőinek felmentését, illetve megalapozatlanság miatt az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezést kérték ügyvédeik a Szegedi Törvényszéken tartott másodfokú tárgyaláson kedden. Az ügyészség az elsőfokú büntetések helybenhagyását indítványozta.

A Szegedi Járásbíróság első fokon tavaly november 20-án mondta ki bűnösnek - a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettben - a Szeviép Zrt. egykori vezetőit. Az elsőrendű vádlottat öt év két hónap fogházra, a másodrendűt hat év börtönre, a harmadrendűt öt év két hónap börtönre ítélték. A szabadságvesztés mellett a bíróság a vádlottakat öt évre eltiltotta a gazdasági szervezet vezetésétől, valamint milliós pénzbüntetés megfizetésére is kötelezte őket. A vádlottak a milliárdos forgalmat lebonyolító, útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó társaság vezetői voltak. A cég - miután gazdasági mutatói 2008-tól romlani kezdtek - legkésőbb 2009 elejére fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetbe került, április 18-án fizetésképtelenné vált, júniusban csődeljárás indult ellene. A hitelezők között nem jött létre csődegyezség, ezért a bíróság 2010 augusztusában elrendelte a zrt felszámolását. Hozzávetőlegesen 6,5 milliárd forint hitelezői igényt vettek nyilvántartásba.

Az elsőfokú ítélet szerint a jelentős vagyonvesztést az okozta, hogy a vádlottak igazgatósági tagként, egyhangú döntéseikkel 2007-től rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket az észszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon teljes egészben vagy részben a zrt tulajdonában álló cégeknek, magánszemélyeknek - köztük az egyik vádlottnak - és sportszervezeteknek. A társaságok annak ellenére kaptak hitelt, hogy a visszafizetésre nem volt reális esélyük. A vádlottak mindezekkel a vállalkozás vagyonát 1,45 milliárd forinttal csökkentették. A másodrendű vádlott emellett még több mint 80 millió forintnyi - cégeknek nyújtott - hitelt is elengedett. Izsák Péter, az egyik vádlott védője azt hangsúlyozta, hogy nem derítették föl megfelelően az ügyet, a nyomozás során nem szerezték be az összes iratot, a szakértő is csak a hiányos dokumentáció alapján készíthette el véleményét.

A 2007-es mérleg alapján a tulajdonosok több mint 700 millió forint osztalékra lettek volna jogosultak, de nem vették föl a futó projektek finanszírozása érdekében.

A cégvezetőknek nem róható fel az a feltételezésük, hogy a megrendelő állam kifizeti az M43-as autópálya építésén elvégzett munkák ellenértékét, több mint 3 milliárd forintot és megkapják a nekik visszajáró 600 millió forint adót. A vádlottak észszerű döntés alapján nyújtottak kölcsönt a Szeviép Zrt.-nek munkát végző leányvállalatok vagy a beruházások érdekében létrehozott projektcégek részére - részletezte álláspontját.

Békés Ádám ügyvéd azt mondta, első fokon a bírói gyakorlathoz képest kiemelkedően súlyos büntetéseket szabtak ki az ügyben,

az ítélet indoklása ennek ellenére felületes. A vádlottak azért dolgoztak, hogy fenntartsák a cég fizetőképességét adott körülmények között, évekkel ezelőtt hozott döntéseiket nem lehet utólag, pusztán mai tudásunk alapján értékelni - jelentette ki, majd védence felmentését kérte.

Szilágyi János ügyvéd szintén a nyomozás során történteket kritizálta. Kifejtette, hogy nem vizsgálták megfelelően a cég anyagi helyzetét, az igazgatósági tagi vádlottak feladatait és szerepét a döntésekben. A vádlottak úgy jártak el, ahogy az adott körülmények között elvárható volt tőlük; ha a vállalkozás megkapja a magyar és a román államtól az általa elvégzett beruházások ellenértékét, nem következik be a fizetésképtelenség - hangsúlyozta. Földes Attila ügyész arról beszélt,hogy

az elsőfokú bíróság helyesen szabott ki a vádlottakra a középmértéket meghaladó büntetést.

Emellett indítványozta, hogy az elsőrendű vádlottnak a büntetést fogház helyett börtönben kelljen letöltetnie. A másodrendű vádlott az utolsó szó jogán kifejtette, hogy mai tudásával is az évekkel ezelőttivel megegyező döntéseket hozna.

A cég gazdasági ellehetetlenülését - a banki finanszírozás megváltozása és más építőipari cégek csődje mellett - elsősorban a Bajnai-kormány kiadásokat visszafogó intézkedései okozták, az, hogy nem egyenlítették ki az elvégzett munkák ellenértékét,

így a Szeviép Zrt. sem tudott fizetni alvállalkozóinak - közölte. A harmadrendű vádlott ártatlanságát hangoztatva kifejtette, hogy a céget finanszírozó bankok folyamatosan vizsgálták a zrt gazdálkodását, és meghosszabbították a hitelkereteket még akkor is, amikor az ítélet szerint az igazgatóságnak már látnia kellett volna a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetet. A törvényszék várhatóan pénteken hirdet ítéletet az ügyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.