A Szeviép vezetőinek felmentését kérték ügyvédeik- pénteken ítéletet hirdetnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szeviép Zrt. vezetőinek felmentését, illetve megalapozatlanság miatt az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezést kérték ügyvédeik a Szegedi Törvényszéken tartott másodfokú tárgyaláson kedden. Az ügyészség az elsőfokú büntetések helybenhagyását indítványozta.

A Szegedi Járásbíróság első fokon tavaly november 20-án mondta ki bűnösnek – a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettben – a Szeviép Zrt. egykori vezetőit. Az elsőrendű vádlottat öt év két hónap fogházra, a másodrendűt hat év börtönre, a harmadrendűt öt év két hónap börtönre ítélték. A szabadságvesztés mellett a bíróság a vádlottakat öt évre eltiltotta a gazdasági szervezet vezetésétől, valamint milliós pénzbüntetés megfizetésére is kötelezte őket.

A vádlottak a milliárdos forgalmat lebonyolító, útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó társaság vezetői voltak. A cég – miután gazdasági mutatói 2008-tól romlani kezdtek – legkésőbb 2009 elejére fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetbe került, április 18-án fizetésképtelenné vált, júniusban csődeljárás indult ellene. A hitelezők között nem jött létre csődegyezség, ezért a bíróság 2010 augusztusában elrendelte a zrt felszámolását. Hozzávetőlegesen 6,5 milliárd forint hitelezői igényt vettek nyilvántartásba.

Az elsőfokú ítélet szerint a jelentős vagyonvesztést az okozta, hogy a vádlottak igazgatósági tagként, egyhangú döntéseikkel 2007-től rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket az észszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon teljes egészben vagy részben a zrt tulajdonában álló cégeknek, magánszemélyeknek – köztük az egyik vádlottnak – és sportszervezeteknek. A társaságok annak ellenére kaptak hitelt, hogy a visszafizetésre nem volt reális esélyük. A vádlottak mindezekkel a vállalkozás vagyonát 1,45 milliárd forinttal csökkentették. A másodrendű vádlott emellett még több mint 80 millió forintnyi – cégeknek nyújtott – hitelt is elengedett.

Izsák Péter, az egyik vádlott védője azt hangsúlyozta, hogy nem derítették föl megfelelően az ügyet, a nyomozás során nem szerezték be az összes iratot, a szakértő is csak a hiányos dokumentáció alapján készíthette el véleményét.

A 2007-es mérleg alapján a tulajdonosok több mint 700 millió forint osztalékra lettek volna jogosultak, de nem vették föl a futó projektek finanszírozása érdekében.

A cégvezetőknek nem róható fel az a feltételezésük, hogy a megrendelő állam kifizeti az M43-as autópálya építésén elvégzett munkák ellenértékét, több mint 3 milliárd forintot és megkapják a nekik visszajáró 600 millió forint adót. A vádlottak észszerű döntés alapján nyújtottak kölcsönt a Szeviép Zrt.-nek munkát végző leányvállalatok vagy a beruházások érdekében létrehozott projektcégek részére – részletezte álláspontját.

Békés Ádám ügyvéd azt mondta, első fokon a bírói gyakorlathoz képest kiemelkedően súlyos büntetéseket szabtak ki az ügyben,

az ítélet indoklása ennek ellenére felületes. A vádlottak azért dolgoztak, hogy fenntartsák a cég fizetőképességét adott körülmények között, évekkel ezelőtt hozott döntéseiket nem lehet utólag, pusztán mai tudásunk alapján értékelni – jelentette ki, majd védence felmentését kérte.

Szilágyi János ügyvéd szintén a nyomozás során történteket kritizálta. Kifejtette, hogy nem vizsgálták megfelelően a cég anyagi helyzetét, az igazgatósági tagi vádlottak feladatait és szerepét a döntésekben. A vádlottak úgy jártak el, ahogy az adott körülmények között elvárható volt tőlük; ha a vállalkozás megkapja a magyar és a román államtól az általa elvégzett beruházások ellenértékét, nem következik be a fizetésképtelenség – hangsúlyozta.

Földes Attila ügyész arról beszélt, hogy

az elsőfokú bíróság helyesen szabott ki a vádlottakra a középmértéket meghaladó büntetést.

Emellett indítványozta, hogy az elsőrendű vádlottnak a büntetést fogház helyett börtönben kelljen letöltetnie.

A másodrendű vádlott az utolsó szó jogán kifejtette, hogy mai tudásával is az évekkel ezelőttivel megegyező döntéseket hozna.

A cég gazdasági ellehetetlenülését – a banki finanszírozás megváltozása és más építőipari cégek csődje mellett – elsősorban a Bajnai-kormány kiadásokat visszafogó intézkedései okozták, az, hogy nem egyenlítették ki az elvégzett munkák ellenértékét,

így a Szeviép Zrt. sem tudott fizetni alvállalkozóinak – közölte.

A harmadrendű vádlott ártatlanságát hangoztatva kifejtette, hogy a céget finanszírozó bankok folyamatosan vizsgálták a zrt gazdálkodását, és meghosszabbították a hitelkereteket még akkor is, amikor az ítélet szerint az igazgatóságnak már látnia kellett volna a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetet.

A törvényszék várhatóan pénteken hirdet ítéletet az ügyben.

Előző sztori

Vásárhelyi és szabadkai diákok műveiből nyílik tárlat a Tornyai-múzeumban

Következő sztori

Az év kávézója lett a szegedi Delimo Cukrászda