/

300 milliós áfacsalás miatt felelhet öt férfi Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Csongrád Megyei Főügyészség indítványt tett a nyomozási bíró felé, hogy rendelje el annak az öt férfinak a letartóztatását, akik olyan bűnszervezetet építettek ki, amelynek célja három cég adó-és járulékfizetési kötelezettségének csökkentése volt 2015 és 2018 között – közölte a vádhatóság.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak egy három szintből álló, fiktív számlázási láncolatot alakítottak ki, amelynek keretében a vagyonvédelmi szolgáltatást ténylegesen nyújtó három cég alkalmazottait papíron alvállalkozóként bevont gazdasági társaságokhoz jelentették be, azt a hamis látszatot keltve, mintha ezen társaságok a gyanúsítottak cégeitől független vállalkozások lennének. A valóságban az alvállalkozó cégeket kizárólag a bűncselekmény elkövetése érdekében hozták létre a gyanúsítottak, s ezen „fantomcégek” élén közreműködésükkel beszervezett strómanok mint ügyvezetők álltak.

A „fantomcégek” szerepe a vagyonőri tevékenység ellátásáról szóló, valótlan tartalmú költségszámlák kiállításában állt, amelyeket a három gazdasági társaság könyvelésébe az azok ügyvezetését ellátó gyanúsítottak befogadtak, majd azok áfatartalmát adóbevallásaikban levonásba helyezték. Emellett a munkáltatói járulékfizetés csökkentése érdekében a „fantomcégeknél” a vagyonőröket heti 10 óra munkavégzésre jelentették be, jóllehet az a valóságban a 40 órát is meghaladta.

A főügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye, az eljárás meghiúsításának veszélye, valamint a bűnismétlés veszélye okán tett indítványt a gyanúsítottak letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére.

A főügyészség indítványának tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a mai napon megtartott üléseken fog dönteni.

Előző sztori

Egy nap alatt 34(!) határsértő bukott le Csongrádban

Következő sztori

PB-gáz-palack szivárgott a Dóm téren

Legutóbbi hasonló cikkek