Hírzóna

300 milliós áfacsalás miatt felelhet öt férfi Szegeden

300 milliós áfacsalás miatt felelhet öt férfi Szegeden

2019. december 5., csütörtök
300 milliós áfacsalás miatt felelhet öt férfi Szegeden

A Csongrád Megyei Főügyészség indítványt tett a nyomozási bíró felé, hogy rendelje el annak az öt férfinak a letartóztatását, akik olyan bűnszervezetet építettek ki, amelynek célja három cég adó-és járulékfizetési kötelezettségének csökkentése volt 2015 és 2018 között - közölte a vádhatóság.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak egy három szintből álló, fiktív számlázási láncolatot alakítottak ki, amelynek keretében a vagyonvédelmi szolgáltatást ténylegesen nyújtó három cég alkalmazottait papíron alvállalkozóként bevont gazdasági társaságokhoz jelentették be, azt a hamis látszatot keltve, mintha ezen társaságok a gyanúsítottak cégeitől független vállalkozások lennének. A valóságban az alvállalkozó cégeket kizárólag a bűncselekmény elkövetése érdekében hozták létre a gyanúsítottak, s ezen „fantomcégek” élén közreműködésükkel beszervezett strómanok mint ügyvezetők álltak.

A „fantomcégek” szerepe a vagyonőri tevékenység ellátásáról szóló, valótlan tartalmú költségszámlák kiállításában állt, amelyeket a három gazdasági társaság könyvelésébe az azok ügyvezetését ellátó gyanúsítottak befogadtak, majd azok áfatartalmát adóbevallásaikban levonásba helyezték. Emellett a munkáltatói járulékfizetés csökkentése érdekében a „fantomcégeknél” a vagyonőröket heti 10 óra munkavégzésre jelentették be, jóllehet az a valóságban a 40 órát is meghaladta.

A főügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye, az eljárás meghiúsításának veszélye, valamint a bűnismétlés veszélye okán tett indítványt a gyanúsítottak letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére.

A főügyészség indítványának tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a mai napon megtartott üléseken fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.