Közélet

Szegeden nagy a csönd: nem tudni, kik ülnek be majd a városi cégekbe

Szegeden nagy a csönd: nem tudni, kik ülnek be majd a városi cégekbe

2019. november 7., csütörtök
Szegeden nagy a csönd: nem tudni, kik ülnek be majd a városi cégekbe

Az önkormányzati választás lassan egy hónapja, az alakuló közgyűlés közel két hete a hátunk mögött, de az önkormányzati cégek felügyelőbizottságainak (fb) és igazgatótanácsainak (it) változásáról még semmit nem tudni – értesült a SzegedMA.

A fővárosban már áll a bál a vállalatok bizottságai kapcsán: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új elnöke Gyurcsány Ferenc egykori minisztere, Draskovics Tibor lett, továbbá a DK újbudai elnöke, Lakos Imre vezetheti a Budapesti Városüzemeltetési Holdingot (BVH). Előbbi cég fb-jébe Élő Norbert, szintén DK-s politikus került, de a Gyurcsány-Bajnai éra közigazgatási és jogi államtitkára, Tordai Csaba alkotmányjogász, az Átlátszó portál alapítója a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatóságának elnöke lett a Népszava beszámolója szerint. Pokorni Zoltán fideszes politikus szerint a budapesti cégek posztjainak elosztása nem tükrözi a képviselőhelyek arányait. Szerinte emiatt nem készítették elő elég alaposan a tisztségekről szóló napirendi pontokat, csupán a politikai szereposztás tereként használták fel, ami a Budapesten többségre került ellenzéki pártok álláspontja szerint hamis olvasat. Szegeden ennél sokkal nagyobb csendben csordogál a bizottságok összetételének változása: információink szerint még nem derült ki, hogy melyik cégnek hogyan alakul át a fb-je és it-je, ám városházi értesüléseink szerint még a következő novemberi közgyűlésre (ennek várható időpontja november 22. vagy 29.) elkészülhetnek az erről szóló előterjesztések az illetékes bizottságok döntései alapján. Az önkormányzatot e-mailben keressük a helyzet kapcsán, cikkünket frissítjük, amint válasz érkezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.