Hírzóna

Műkincsbe is fektet a magyar: ritkaságok a Darabanth nemzetközi árverésén

Műkincsbe is fektet a magyar: ritkaságok a Darabanth nemzetközi árverésén

2019. november 12., kedd
Műkincsbe is fektet a magyar: ritkaságok a Darabanth nemzetközi árverésén

Egy ritka Zsolnay-váza, Görgei Artúr kézzel írt hadiparancsa, értékes kőnyomatos bélyeg, Radnóti Miklós dedikált verseskötete, esetleg egyart deco festmény is bekerül ma a megtakarítások célkeresztjébe a bankbetétek és a párnában őrzött forintkötegek mellett. Ezt igazolja a Darabanth Aukciósház őszi nemzetközi nagyárverése is, ahol egymásnak adják a kilincset a befektetők.

Csonka Krisztián, az aukciósház vezetője elmondta, rengetegen érdeklődnek Klie Zoltán Vágtató szerelmesek című képe iránt. Klie a Képzőművészeti Főiskolán Vaszary János egyik legtehetségesebb tanítványa volt. 1925 és 1927 között Párizsban élt, a mesei szürrealizmus egyik legnagyszerűbb mesterének számít.

A legjobb korszakának egyik kiemelkedő képéről van szó, amelyet az 1930-as években festett. Meghökkentően gazdag színvilág, mesékből vett témák, szerelmespárok ábrázolása jellemzi ezt a korszakát, ami ezen a képen is megjelenik, ezért a kép méltán szerepelhetne egy életmű-kiállítás anyagában is. Klie Zoltán képei már az 5-20 millió forintos leütési sávban szerepelnek a neves budapesti galériákban, ehhez képest nagyon kedvező árról, 900 000 forintról indul az árverésen. A bélyeggyűjtőkre is gondoltak - mondta a cégvezető -, most egy, a híres Ryan-gyűjtemény anyagából származó 1872-es kőnyomatos bélyeg kelt szenzációt. Ez a kifogástalan minőségű halványlila bélyeg egy Zsolnay ajánlott levélen található. A ritkaságról az egyik legnevesebb magyar bélyeggyűjtő, az egykor Dániában élő szaktekintély, Orbán Ferenc adott körültekintő certifikációt.

S ha már Zsolnay, többen jelezték vásárlási szándékukat arra az 1905 körül keletkezett Zsolnay tulipános szecessziós vázára, amelynek ez a ritka figuránsa egy neves budapesti galéria árverésén nemrég 1,2 millió forintért kelt el. A fehércserép, magas tüzű színes mázakkal, körpecséttel jelzett, lélegzetállítóan szép vázát a gyár egyik leghíresebb formatervezője, Apáti Abt Sándor alkotta meg annak idején.

A több száz tételből álló aukciós anyag után a külföldi érdeklődés is óriási, online lehet a liciteket megtenni, november 16-ig - mondta végezetül lapunknak a Darabanth cégvezetője –, akitől azt is megtudtuk, hogy Radnóti Miklós: Járkálj csak halálraítélt című, 1936-os Nyugat-kiadásban megjelent kötetére egy nap alatt 20 ajánlat érkezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.