/

Közfoglalkoztatási vásár nyílt a kormányhivatalban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

De a két napos rendezvény után sem kell várni egy évet a minőségi termékekhez jutáshoz, hiszen a Csongrád Megyei Kormányhivatal tőszomszédságában megnyílt a Helyi-ség Kézműves Termékek Boltja szerdán.

Hatodszor nyílt meg a Csongrád megyei Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásár a Csongrád Megyei Kormányhivatalban. A két napos rendezvény megnyitóján Juhász Tünde kormánymegbízott elmondta, a közfoglalkoztatásnak a munakerőpiaci integráción túl a vidék- és településfejlesztésben is nagy szerepe van. “Megyénkben 2016-ban 7261-en, idén áprilisban 3401-en dolgoztak közfoglalkoztatásban” – osztotta meg a helyi adatokat Juhász Tünde, aki arról is beszámolt, a gazdasági teljesítmény alakulásának köszönhetően szeptemberben egyszeri juttatást kaphattak a közfoglalkoztatottak, melyre a megyében több mint 270 millió forint állt rendelkezésre.

Megyei viszonylatban a startmunka mintaprogramok keretében több mint 2 milliárd forint támogatást kapott 44 csongrádi önkormányzat 1443 fő közfoglalkoztatására. “Kiemelendő megyénk hajléktalan mintaprogramja, amely 15 fővel idén is elindulhatott, 19,5 millió forint támogatást kapott. Valamint az egészségkárosultak közfoglalkoztatása is elindult az idén, 2 fő foglalkoztatásával” – részletezte a kormánymegbízott.

“Csongrád megyében már nem kérdés a közfoglalkoztatási programok értékteremtő volta” – tette hozzá.

Juhász Tünde elmondta, a kormányhivatal elkötelezett a magas minőségi értékkel ellátott termékek iránt, ezért egy kézműves termékek eladására létrehozott üzletet, a Helyi-ség Kézműves Termékek Boltját hozták létre.

Biczi Orsolya a területi közigazgatás humánfejlesztésével megbízott miniszteri biztos elmondta, a kézműves termékek boltjára országszerte nem volt példa. “Sokkal többről, összefogásról és közös gondolkodásról van szó” – fejtette ki az üzlet kapcsán. A közfoglalkoztatás kapcsán elmondta, fontos a benne részt vevők számára a munka, hiszen a munka tartást ad, értékesnek érzik magukat tőle. “A munka és a feladat megtanít minket küzdeni és kitartani. Tükröt mutat abban, hogy miben vagyunk igazan jók” – osztotta meg gondolatait Biczi Orsolya.

Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási, stratégiai és koordinációs főosztály vezetője elmondta, Csongrád megye úttörő a közfoglalkoztatási kiállítások megszervezésében, országosan a második legtöbbet tartották itt.

“Furcsa érzés nekem itt állnom, mert bár a foglalkoztatási szakpolitikában több mint 20 évet eltöltöttem, de valamikor 2011-ben, mikor a kormány áthangolta a korábbi közfoglalkoztatás rendszerét, nem gondoltuk, hogy a dolgos hétköznapokat egy ilyen rendezvény keretében meg tudjuk mutatni” – jelentette ki Réthy.

A főosztály vezető elmondta, a közfoglalkoztatásban havonta átlagosan szereplők száma egyre csökken, az év végére országosan az ő számuk akár 200 ezer alá csökkenhet.

Előző sztori

Parádés eredmény: az NKM Szeged VE az ország legeredményesebb klubja

Következő sztori

Elhagyná Szegedet a városban élő fiatalok fele öt éven belül

Legutóbbi hasonló cikkek