Gazdaság

Két számjegyű minimálbér-emelés jöhet 2020-ban

Két számjegyű minimálbér-emelés jöhet 2020-ban

2019. november 17., vasárnap
Két számjegyű minimálbér-emelés jöhet 2020-ban

A várt nyolc-nyolc százaléknál jóval nagyobb mértékben emelkedhet jövőre a minimálbér és a garantált bérminimum, mivel a tavaly megkötött, 2020-ra is érvényes egyezség újratárgyalásának feltételei várhatóan adottak lesznek. Az egyezséget aláíró két szakszervezeti konföderáció, a Liga és a Munkástanácsok legalább tízszázalékos emelést javasol, mivel az újratárgyaláshoz szükséges, tavaly előrejelzett gazdasági eredményekhez képest jobbak lettek a mutatók, a munkavállalóknak kedvező irányba. A munkáltatói oldal a legkisebb cégek érdekében óvatosságra int - írja a Magyar Nemzet.

A lap cikke szerinta korábbi megállapodástól eltérően két számjegyű mértékben is emelkedhet jövőre a minimálbér és a garantált bérminimum. A tavaly év végén aláírt, 2019-re és 2020-ra megkötött bérmegállapodás évi nyolc-nyolc százalékos emelést tartalmaz, ám az alku szerint újra tárgyalóasztalhoz ülhetnek a szociális partnerek. Erre az egyezség lehetőséget nyújt, amennyiben a megállapodás alapját jelentő, idei évre még 2018-ban előrejelzett infláció, GDP-növekedés, illetve a termelékenységi mutató eltér a várakozásoktól. Ez az eltérés minden bizonnyal teljesül. – A megállapodás megkötésekor a munkavállalói oldal engedett a tíz százalék feletti emelésről szóló követeléséből, mivel akkor a világgazdaság visszaesésével számoltak a szakértők, s annak Magyarországra gyakorolt kedvezőtlen hatásával. Végül ezek a hatások nem jelentkeztek, hiszen kimagasló gazdasági növekedést sikerült elérni a harmadik negyedévben is – hangsúlyozta Palkovics Imre. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a lap megkeresésére kiemelte: az újranyíló tárgyalásokon a szakszervezetek a minimálbér és a garantált bérminimum két számjegyű emeléséről szeretnének megállapodni 2020-ra. Az elnök emlékeztetett: Varga Mihály pénzügyminiszter korábbi nyilatkozatából kiderül, hogy a kormányoldal sem zárkózik el a két számjegyű emeléstől, ám a döntést a munkaadói és munkavállalói oldalnak kell meghoznia. További részletek ITT olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.