Gulyás Gergely: Több milliárdos egészségügyi fejlesztés érkezhet Szegedre

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

“A kormány együttműködésre törekszik a főváros új vezetésével, azonban a Fővárosi Közgyűlés az első ülésén újra pozícióba emelte azokat, akik 2010 előtt azt tönkretették” – fogalmazott a tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: megemelik az egészségbiztosítási alapot, visszavonják a nyelvvizsgához kötött egyetemi felvételiről szóló előírást, valamint Zalaegerszegen és Szegeden több mil­liárd forintos fejlesztések indulnak – számolt be a Magyar Nemzet.

“A főváros új vezetése derékba töri a nyugati világ legnagyobb kulturális fejlesztését. Az elbontott Petőfi Csarnok helyére tervezett új Nemzeti Galéria a Városliget területének mindössze másfél százalékát teszi ki. Ha ezt a fejlesztést nem akarja a Fővárosi Közgyűlés, azt a kormány tudomásul veszi” – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón.

A tárcavezető a szerdai kormányülést illetően, amelyre meghívták Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármestert, úgy nyilatkozott: az álláspontok megismerése volt a cél. – A kormány betart minden korábbi, jogszabályban vállalt kötelezettséget. A Tarlós Istvánnal kötött politikai megállapodást is fenntartjuk – szögezte le. A tárcavezető azt is elmondta, hogy két ponton kért változtatást Karácsony Gergely: az új főpolgármester a jövőben a védelmi bizottság vezetői tisztségét nem kívánja gyakorolni, valamint továbbra is fenn kívánja tartani a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt-t.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az új városvezető támogatja a 2022-es kézilabda Eb megrendezését és a hozzá kapcsolódó húszezer fős csarnok felépítését, az atlétikai vb kapcsán azonban csak november végén alakítja ki a végleges álláspontját. – Vagy vidéken szervezik meg az atlétikai vb-t, vagy lemondják – jegyezte meg egy esetleges elutasítás esetére. A miniszter a fővárosi egészségügyi fejlesztésekről elmondta, hogy jövőre 42 milliárd forintot fordítanak az Egészséges Budapest program beruházásaira. Karácsony stadion­stopra vonatkozó kampányígéretéről megjegyezte, hogy már most több CT- és MR-készülék van Budapesten, mint ahány kerület.

– Az új többség a látszatra sem ad, a Fővárosi Közgyűlés első döntései köszönőviszonyban sincsenek választási ígéreteikkel. Ráadásul ugyanazok jöttek vissza, mint akik tönkretették a várost Demszky Gábor alatt, nincs semmilyen új, zöld, baloldali politikai elit – reagált a miniszter. Gulyás Gergely szerint míg a kormány világos álláspontot képvisel a fővárossal kapcsolatban, addig a főváros új vezetői összevissza beszélnek, de amikor dönteni kellene, akkor elbizonytalanodnak.

A Magyar Nemzet kérdésére megerősítette, hogy Karácsony Gergely főpolgármestert a jövőben is meghívják a kormányülés Budapestet érintő napirendi pontjainak tárgyalására. Cser-Palkovics András (Fidesz–KDNP) székesfehérvári polgármester felvetésére, miszerint ha Szent István szobra nem kell a fővárosnak, akkor az augusztus 20-i központi ünnepséget Székesfehérváron vagy Esztergomban tartsák meg, úgy reagált: megvárná, hogy az új Fővárosi Közgyűlés Szent István vagy Lukács György közül kit választ végül, hátha sikerül mégis jó döntést hoz­niuk. A miniszter magánvéleménye szerint egyébként nem lenne ördögtől való, ha vidéken is lennének központi, állami ünnepségek, mint ahogy ez például Németországban megszokott.

Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy a kormány visszavonja azt a korábbi döntését, amely középfokú nyelvvizsga meglétéhez kötötte a felsőfokú tanulmányok megkezdését. A miniszter közölte: az intézkedés bevezetése egyes ágazatokban komoly nehézséget jelentett volna. Példaként az óvóképzést és a mezőgazdasági felsőoktatást hozta.

A kormány döntött több fejlesztés támogatásáról: a zalaegerszegi Mindszenty-múzeum és konferencia-központ az érvényes kivitelezői ajánlatnak megfelelően nyolcmilliárd forintból épül fel, a Szegedi Tudományegyetemen pedig integrált arcsebészeti, szájsebészeti, fül-orr-gégészeti, fej- és nyaksebészeti, idegsebészeti és szemészeti központot hoznak létre.

Előző sztori

Drága háborút vív Szeged az illegális szemetelők ellen

Következő sztori

Már mindenhol felvehető az ingyenes influenza elleni védőoltás