Hírzóna

26 autót lopott egy bűnszervezet, vádat emeltek Szegeden a tagok ellen

26 autót lopott egy bűnszervezet, vádat emeltek Szegeden a tagok ellen

2019. november 7., csütörtök
26 autót lopott egy bűnszervezet, vádat emeltek Szegeden a tagok ellen

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a tíz, zömében szerb állampolgárral szemben, akik az Európai Unió több országából egy év alatt 26 autót loptak el és szállítottak Szerbiába Magyarország területén keresztül - közölte a vádhatóság.

A vádirat szerint a bűnszervezet 2016 áprilisa és 2017 májusa közötti időszakban bizonyos autótípusokra koncentrálva tulajdonított el 26 autót. A bűnszervezet tevékenységét egy szerb férfi koordinálta, de egyben maga végezte az egyes autók eltulajdonítását is. Iránymutatásai szerint a bűnszervezet többi résztvevője az autók ellopását követően lebonyolította azok Magyarországra szállítását, szerbiai eladását, valamint az egyedi azonosító jelek meghamisítását. Az Ausztriából, Olaszországból, Németországból ellopott gépkocsikat Szegedre szállították, ahol a szervezet irányítójának útmutatásai alapján garázsokat béreltek, ahol az autókat pihentették, illetőleg az Európai Unió területéről történő kivitel és értékesítés érdekében egyedi azonosító jeleiket meghamisították.

A bűnszervezet közel 240 millió forint értékben tulajdonított el autókat, amelyből mintegy 30 millió forint térült meg 7 autó lefoglalásával és a sértettek részére történő kiadásával. A bűnszervezet által eltulajdonított autók közül a legdrágább több mint 33 millió, míg a legolcsóbb 2,2 millió forint értéket képviselt.

A Szegedi Járási Ügyészség által felügyelt nyomozásban jelentős nemzetközi együttműködést igényelt a tényállás felderítése, így többek között a gyanúsítottak beazonosítása, elfogása, a sértettek felderítése. Ennek érdekében határtalálkozókra, spontán információcserékre is sor került, illetőleg az európai uniós ügyészi szerv, az Eurojust Hágában koordinációs értekezletet is tartott két alkalommal, az ügyben érintett országok ügyészi szerveinek részvételével. Mindezeken túlmenően az Eurojust közreműködött az ügyészség által kibocsátott közel húsz európai nyomozási határozat végrehajtásának koordinálásában Szerbia, Olaszország, Ausztria és Németország ügyészi szervei felé.

A Szegedi Járási Ügyészség 10 személlyel szemben emelt vádat az eltulajdonított autók értéke szerint minősülő, bűnszervezetben elkövetett lopás és egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt. Az ügyészség egy terhelttel egyezséget kötött, valamint több terhelt vonatkozásában a beismerés esetére határozott tartamú büntetés kiszabására tett indítványt a vádiratában.

A vádemeléskor letartóztatásban levő három vádlott, valamint társai bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.