Közélet

Várják a jelöléseket a Bessenyei-díjra Vásárhelyen

Várják a jelöléseket a Bessenyei-díjra Vásárhelyen

2019. október 19., szombat
Várják a jelöléseket a Bessenyei-díjra Vásárhelyen

November 1-jéig lehet jelölteket javasolni a hódmezővásárhelyi önkormányzat által 2008-ban alapított művészeti díjra, amely a város híres szülötte, Bessenyei Ferenc nevét viseli - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

A kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művészről, a város díszpolgáráról elnevezett - az első három évben városi hatáskörű, majd a magyar nemzet egészére kiterjesztett - elismerést minden évben egy alkalommal, az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers-, és prózamondás kategóriákban jelöltek közül egy személy és egy csoport részére ítélheti oda a város közgyűlése.

Az 1,5 millió forintos pénzjutalommal járó díj olyan személynek, illetve csoportnak adományozható, akik a magyar kultúra fejlesztésében és terjesztésében, a magyar nyelv ápolásában, a magyar nemzet és nyelv fennmaradásáért folytatott munkában kimagasló teljesítményt nyújtanak vagy nyújtottak, és ily módon Bessenyei Ferenc szellemiségének megfelelően tevékenykedtek, az ő munkáját folytatják.

Az első esztendőben Kónya Krisztina operaénekest tüntették ki az elismeréssel, a következő évben Hegedűs Endre zongoraművész és a Kankalin Néptáncegyüttes kapta a díjat. 2011-ben Zoltán Péter klarinétművész, tanár és a Városi Fúvószenekar, 2012-ben Bitskey Tibor színművész és a Fandante Kamarakórus, 2013-ban Jordán Tamás színművész és Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar, 2014-ben Széles Anna színművésznő és Steiner Béla zeneszerző, karnagy, zenepedagógus, 2015-ben Mihályi Győző színművész és Fogarassy Judit táncművész, 2016-ban Kovács István színművész és Vágó János kürtművész, karnagy, 2017-ben Kovács Zsuzsa színművésznő és Borsos Annamária zongoraművész, tanár, majd Balázs Péter színész-rendező, tavaly pedig a Huszti Péter-Piros Ildikó színészházaspár és a Bessenyei Színkör érdemelte ki a díjat. Jelöltet bárki javasolhat postai vagy elektronikus levélben. A részleteket a város honlapján (

www.hodmezovasarhely.hu

) ismerhetik meg az érdeklődők. Az elismerést - a város pecsétjével ellátott oklevelet és a Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakettet - hagyományosan a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva adják át ünnepélyes keretek között.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.