Közélet

Változnak a felvételi pontok

Változnak a felvételi pontok

2019. október 15., kedd
Változnak a felvételi pontok

Alacsonyabb pontszámokkal fognak bekerülni 2020-tól a felsőoktatásba a fiatalok, mert a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi kötelezővé tétele miatt a többség elesik a pluszpontjainak jó részétől. Vannak azonban kiskapuk, amelyeket kihasználhatnak a felvételizők, továbbá megúszhatják a szigorítást azok is, akik még idén novemberben beadják jelentkezésüket a keresztféléves képzésekre - írja a Magyar Nemzet.

A lap cikke szerint megugorhat a februárban kezdődő keresztféléves képzések iránti érdeklődés, akik ugyanis ezekre a szakokra jelentkeznek, még megúszhatják a felsőoktatási felvételi szigorítását. A keresztféléves eljárásban évente öt-hatezer fő jelentkezik, elsősorban a korábban érettségizett korosztály. Ilyenkor jóval kevesebb szakot hirdetnek meg az egyetemek és főiskolák, mint a rendes eljárásban. Az idei választék napokon belül elérhető lesz, a jelentkezéseket pedig november közepéig kell beadni, most utoljára még a régi követelmények és szabályok szerint.

A felvételizők nagyobbik része, akik a jövő ősszel induló képzéseket célozzák meg, már nem juthat be semmilyen alap- és osztatlan szakra legalább egy emelt szintű érettségi és egy középfokú nyelvvizsga nélkül. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az említett vizsgákért a jövőben nem jár az ötven, illetve 28 többletpont, ami sokaknak bizony komoly veszteség lesz.

– Eddig minden emelt szinten letett érettségi vizsgáért, amit a megjelölt szakon figyelembe vesznek, vizsgánként ötven, összesen legfeljebb száz pluszpont járt. Mostantól viszont csak az számíthat a többletre, aki az adott képzéshez előírt tárgyak közül kettőből is emelt szinten vizsgázik, és ekkor is csak legfeljebb ötven pont adható. A középfokú (B2 szintű) nyelvvizsgával ugyanez a helyzet: legalább kettőnek kell lenni ahhoz, hogy az egy vizsgáért járó 28 többletpontot megkapja a felvételiző – foglalja össze röviden a változásokat a Magyar Nemzetnek a Nemzeti Pedagóguskar elnöke. Horváth Péter hozzátette: a változások miatt 2020 után nagyon nehéz lesz elérni a felsőoktatási felvételin a maximális ötszáz pontot, hacsak nincs egyéb, extra címen járó többletpontja is az illetőnek, például gyermeknevelés, hátrányos helyzet vagy éppen országos tanulmányi, sportversenyeredményből fakadóan.

A felsőfokú nyelvvizsgáért ezentúl is negyven pontot kapnak majd a diákok, ez egyben a maximális pontszám, ami idegennyelv-tudásért adható, akárhány nyelvvizsgája is van a jelentkezőnek.

Fontos tudni azt is, hogy az idegen nyelvből tett emelt szintű érettségi kiváltja a középfokú nyelvvizsgát, ha a tanuló legalább hatvanszázalékos teljesítményt nyújt. Így tehát, ha valakinek ugyanabból a nyelvből emelt érettségije és B2 szintű vizsgája is van, jogosult 28 többletpontra. Az emelt szintű érettségi ráadásul – a nyelvvizsgával ellentétben – ingyen van, bár utólag a sikeres nyelvvizsga árát is visszatéríti az állam. Aki netán ugyanabból a nyelvből, ugyanazon a szinten két különböző nyelvvizsgaközpontban is levizsgázik, ugyancsak megkapja az egyikért a pluszpontot. Olyan tantárgyból, amelyik a választott szakon nem számít felvételi pontot adó tárgynak a megjelölt szakon, nem feltétlenül érdemes a nehezebb érettségivel bajlódni, mert úgyis csak azt számítják be, amelyik a felvételin előírás. A művészeti képzéseket választó jelentkezőknek ugyanakkor jó hír, hogy rájuk csak a nyelvvizsga-követelmény vonatkozik, de emelt szintű érettségi vizsgát ők nem kötelesek tenni. Horváth Péter megjegyezte azt is: bár sokakat érint a szabályok változása, nem tartják rossznak az új elvárást, mert, mint mondta, azzal ma már nem lehet vitatkozni, hogy a nyelvtudás mindenki számára szükséges.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.