Közélet

Választás: lejár az átjelentkezés határideje

Választás: lejár az átjelentkezés határideje

2019. október 9., szerda
Választás: lejár az átjelentkezés határideje

Ma délután 16 óráig lehet átjelentkezési kérelmet benyújtani a vasárnapi önkormányzati és nemzetiségi választásra. Eddig csaknem 21 ezren jelezték, hogy a lakóhelyüktől távol, bejelentett tartózkodási helyükön kívánnak szavazni.

Öt évvel ezelőtt 18 461-en jelezték előre, hogy átjelentkezéssel kívánnak szavazni, most a határidő lejárta előtt egy nappal már csaknem 21 ezren jelentkeztek át, összesen több mint 2200 településre. Az átjelentkezéssel szavazók közül a legtöbben a főváros XI. kerületében kívánnak szavazni, több mint 1400-an, de több mint 800-an szavaznának a XIV. kerületben is. A választáson csak az jelentkezhet át a lakóhelyétől eltérő, másik magyarországi településre, aki legkésőbb a választás kiírása előtt legalább harminc nappal (vagyis június 26-ig) létesített tartózkodási helyet, és a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig tart. Az átjelentkezési kérelmeket szerdán 16 óráig kell benyújtani a helyi választási irodához. Az átjelentkezéssel szavazók nem a lakóhelyük, hanem a tartózkodási helyük jelöltjeire szavazhatnak, ez azt jelenti, hogy az országgyűlési választással ellentétben nem lesznek "utazó voksok". Ugyancsak október 9-én 16 óráig lehet akadálymentes szavazókört igényelni. Minden településen legalább egy szavazókör akadálymentesített, az önkormányzati és nemzetiségi választáson összesen 7353.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.