Szórakozás

Szegeden is jól látható lesz a kedd hajnali csillaghullás

Szegeden is jól látható lesz a kedd hajnali csillaghullás

2019. október 21., hétfő
Szegeden is jól látható lesz a kedd hajnali csillaghullás

Látványos csillaghullás lesz kedd hajnalban, az égi jelenség szabad szemmel is jól látható lesz, Szegeden is, persze csak olyan helyen, ahol minimális a fényszennyezés.

Szabad szemmel is jól látható lesz hétfő hajnalban a csillaghullás, amelyet az év legjobban várt meteorraja, az Oriondák okoz. A meteorraj a Halley-üstökös után a Naprendszerben hátramaradt törmeléknek köszönhető. Az üstökös 75 évente szeli át a Naprendszert, a hátrahagyott törmelék pályáját pedig a Föld Nap körüli útján minden évben kétszer keresztezi: októberben és május elején - írja a

Forbes

. Az üstökös legutóbb 1986-ban járt a Naprendszerben, legközelebb pedig 2061-ben lesz látható.Az üstökös Edmund Halley brit csillagászról nevezték el, ő volt az, aki először előre tudta jelezni érkezését 1758-ban. Czavalinga Donát PhD-hallgató, a Szegedi Csilagvizsgáló munkatársa a szegedma.hu megkeresésére kifejtette, a mostani csillaghullást a több mint harminc éve itt hagyott részecskék légkörben való elégése okozza.

Czavalinga Donát elmondta, a szabad szemmel is jól látható csillaghullás megtekintéséhez olyanhelyet kell keresni, ahol minimális a fényszennyezés, tehát a városoktól lehetőleg távol. "Szeged környékén valahol a külvárosi területeken egész szépen meg lehet majd figyelni" - mondta. A Szegedi Csillagvizsgáló munkatársa hozzátette, az átlagosnál valamivel intenzívebb lesz a kedd hajnali csillaghullás, de nem lesz olyan látványos, mint az augusztusi Perseida-meteorraj. Akkor szerveztek közös hullócsillaglest, több mint háromszázan vettek részt a programon, most nem terveznek hasonlót. (kép forrása:funkidslive.com)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.