Közélet

Nagyon rossz a szegedi levegő, változás pedig egyelőre nem várható

Nagyon rossz a szegedi levegő, változás pedig egyelőre nem várható

2019. október 25., péntek
Nagyon rossz a szegedi levegő, változás pedig egyelőre nem várható

Jóval meghaladja az egészségügyi határértéket a szegedi levegő szennyezettsége, hamarosan a természetvédelmi riasztási küszöbértéket is elérheti – tájékoztatta hírportálunkat Bosnyákovits Tünde, Csongrád megye tisztifőorvosa.

"Szegeden általában a porkoncentráció megnövekedése miatt nő a levegő szennyezettsége. Hivatalosan a PM10 koncentrációval jelzik ezt, ami azt jelenti, hogy a 10 mikrométer és az annál kisebb szemcséjű por mennyisége nő meg a levegőben" – magyarázta Bosnyákovits Tünde. A nagyon apró szemcséjű por bejut a légutakba, a PM2,5, azaz a két és fél mikrométeres akár a tüdő legkisebb léghólyagaiba is, ahol tömítő és irritáló hatást ér el.

"Sokan köhögnek, tüsszögnek, illetve a szemükön éreznek irritációt ilyenkor. Azáltal, hogy rontja a tüdő kapacitását a magas porkoncentráció, a szív- és érrendszeri betegek állapota is romolhat. Emellett asztmásoknál rohamot is produkálhat a por" – fogalmazott a tisztifőorvos.

"Veszélyeztetettek a kisgyermekek és az idősek is. Az elmúlt napokban láttam egy anyukát, aki a kisgyerekével futott a hídon éppen akkor, amikor nagyon rossz volt a levegő minősége. Ez nem ajánlott az anyának és a gyereknek sem, a szabadtéri sportolás még károsabb, mert szaporább a légzés" – részletezte.

Az egészségügyi határérték 50 mikrogramm köbméterenként, fölötte már káros a porkoncentráció. Ennél magasabb a természetvédelmi határérték, amelynek a tájékoztatási szintje átlagosan 75 mikrogramm köbméterenként két napon keresztül, ha az időjárási előrejelzések nem mutatnak változást. A riasztási küszöbérték két nap alatt átlagosan 100 mikrogramm.

"Szegeden és környékén a PM10 október 23-án 79,4 volt, csütörtökön pedig 101,2. Jelen pillanatban elértük a tájékoztatási küszöbértéket, és a riasztási értéket is elérhetjük hamarosan" – számolt be Bosnyákovits Tünde.

"Szemmel látható a levegő szennyezettsége. A reggeli órákban jól látható, ahogy a szemcsék ködszerűen megtörik a fényt" – mondta. A környezetvédelmi hatóság a riasztási küszöbérték elérése után a helyi önkormányzatot értesíti, amely ez alapján tehet utasításokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.