Közélet

Kossuth-díjas költőre emlékeztek a vásárhelyi Emlékpontban

Kossuth-díjas költőre emlékeztek a vásárhelyi Emlékpontban

2019. október 19., szombat
Kossuth-díjas költőre emlékeztek a vásárhelyi Emlékpontban

Az idén lenne hetvenéves a Kossuth-, József Attila- és Magyar Örökség Díjas költő és prózaíró, Nagy Gáspár. Emléke előtt tisztelgett a hódmezővásárhelyi Emlékpont a Nemzeti Emlékezet Hete sorozatában megrendezett, Arccal az égnek című estjével, ahol a műveket Erdélyi Márta Sesztina Jenő-díjas versmondó előadásában hallhatta a közönség.

– Azon szerencsések közé tartozom, akik személyesen is ismerhették Nagy Gáspárt – jelentette ki az előadó, hangsúlyozva: az irodalmár életműve segít megőrizni az 1956-os forradalom szellemiségét, lelkiségét. Igazmondó verseket írt, s mint az

Öröknyár

:

elmúltam

9

éves határozottan meg is fogalmazta

: a gyilkosokat néven nevezNI!, amely szövegben az utolsó, nagy betűvel szedett két betű Nagy Imre monogramját rejti. – Rendkívül szerény, tisztességes, soha meg nem alkuvó és igazságszerető hazafi volt Nagy Gáspár – fogalmazta meg Erdélyi Márta, aki arról is beszélt, hogy amikor 1988-ban még tilos volt emlékezni a 301-es parcellában, hófehér ingben és nadrágban szavalta versét a jelöletlen sírhantok előtt. A kádári hatalom igyekezett őt meghurcolni, elbocsátották a Magyar Írószövetség titkári tisztségéből, s igyekeztek ellehetetleníteni mindennapjait. Életét nem élhette szabadon, folyamatosan megfigyelték, lehallgatták, szabad csak versei által lehetett, azonban Nagy Gáspár nem alkudott meg a hatalommal. Erdélyi Márta – akinek műsorát Soós Judit énekes előadóművész közreműködésével láthatta az Emlékpont közönsége – szólt arról is, hogy sok helyen tapasztalta, hogy nem ismerték Nagy Gáspár költészetét, s miután egy-egy település könyvtárában bemutatták műsorukat, a visszajelzések szerint az olvasók kölcsönözni kezdték Nagy Gáspár köteteit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.