Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Korponyai Ernő: Szegedért kell dolgoznunk, össze kell fognunk, és tovább kell vinnünk ’56 üzenetét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

„229 embert végeztek ki, 25 000 embert börtönöztek be, 2400 ember halt hősi halált, és 200 000 ember vándorolt ki. Ennek a nagy áldozatnak és bátorságnak volt köszönhető az, hogy talán el tudtunk indítani egy folyamatot, amelynek befejezésére több mint negyven évet kellett várni” – mondta Korponyai Ernő önkormányzati képviselő az Élhető Szegedért Egyesület megemlékezésén.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából az Élhető Szegedért Egyesület a Kálvária téri keresztnél tartott megemlékezést.

Az eseményt megelőzően 10 órától a móravárosi templomban istentiszteletet tartottak, az egybegyűltek Fazakas Attila plébános prédikációját hallgathatták meg.

Az ünnepségen dr. Csorba Ágnes, a Kecskési CIKÉR Egyesület elnökének visszaemlékezéseit követően Korponyai Ernő önkormányzati képviselő, a Fidelitas Csongrád megyei elnöke mondott ünnepi beszédet.

A politikus szerint minket, magyarokat gyakran megvezettek a történelmünk során: sokszor ígértek segítséget, kínáltak szövetséget, a valóságban azonban ezeket nem mindig tartották be.

„Nem történt ez másként 1956-ban sem. A világ figyelmét lekötötte a szuezi válság, és fontosabbnak tartották a hidegháborús egyensúlyt is, így lehetett az, hogy fittyet hánytak több millió magyar ember szabadságára”

– mondta.

Korponyai Ernő ezt követően négy számot sorolt fel, amelyek „másoknak talán nem jelentenek semmit, bennünk, megemlékezőkben azonban érzéseket váltanak ki”. „229 embert végeztek ki, 25 000 embert börtönöztek be, 2400 ember halt hősi halált és 200 000 ember vándorolt ki. Ennek a nagy áldozatnak és bátorságnak volt köszönhető az, hogy talán el tudtunk indítani egy folyamatot, amelynek befejezésére több mint negyven évet kellett várni” – fogalmazott.

A képviselő úgy látja, „a história most is ugyanaz, mint 63 évvel ezelőtt: hogyan tudjuk elnyomni a magyarokat, és hogyan tudjuk befolyásolni a döntéseiket az Európai Unión keresztül”.

„Az igazság azonban az, hogy nem attól leszünk Európa-pártiak, hogy mindenre helyeslünk, amit Brüsszelből mondanak, és nem attól leszünk politikailag korrektek, ha nem merjük kifejteni a véleményünket”

– szögezte le, majd rávilágított, ellenségek helyett barátokat, ellenfelek helyett pedig szövetségeseket kell keresni.

„Brüsszelt azonban azok uralják, akik a szabad nemzetek szövetsége helyére európai birodalmat kívánnak. Olyan európai birodalmat, amelyet nem a népek választott vezetői, hanem a brüsszeli bürokraták irányítanak. Azonban az is örök igazság, hogy nekünk csak egy szövetségesünk van, saját magunk, na meg persze a Jóisten. Nem véletlenül tartja a mondás, hogy segíts magadon, Isten is megsegít” – mondta.

Korponyai Ernő szerint október 23. üzenete Szeged számára nem más, mint a szabadság.

„Szegedért kell dolgoznunk, össze kell fognunk, és tovább kell vinnünk ’56 üzenetét.

Ne hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk ezt az üzenetet, ne hagyjuk, hogy megcsúfolják azt, amiért ’56-ban küzdöttek. Ne hagyjuk, hogy gúnyt űzzenek a magyar parlamentből. Tisztelet a magyaroknak, tisztelet a bátraknak” – zárta gondolatait.

A megemlékezés végén koszorúzásra és gyertyagyújtásra került sor, majd az ünneplők közösen imádkoztak a forradalom és szabadságharc áldozataiért, és elénekelték a Himnuszt.

(fotók: Kovács Ferenc)

Tovább olvasom

Hírzóna

Tetemes a Fidesz előnye a biztos szavazók körében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az MSZP a parlamenti küszöb alatt áll.

Tovább olvasom

Hírzóna

Papszentelést tartanak a szegedi dómban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Három diakónus lép élete új szakaszába.

Tovább olvasom

Közélet

Itt a magyarázat a szerda esti újszegedi füstre

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az Újszegedi Szabadtéri Színpadtól gomolygott a füst. Nem utoljára volt így nyáron. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Aktuál