Közélet

Húszezerre növelik az önkéntes katonák számát

Húszezerre növelik az önkéntes katonák számát

2019. október 4., péntek
Húszezerre növelik az önkéntes katonák számát

A magyar ember számára az egyik legfontosabb dolog a béke és biztonság - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter október 3-án, csütörtökön tartott előadásában a Szegedi Tudományegyetemen.

Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy a program középpontjában az ember áll, ezért dolgozták ki azt az életpályamodellt, amely a katona erkölcsi és anyagi megbecsülését a kezdetektől garantálja. Ugyanezen ok miatt vezették be a digitális katona programot, ami a legkorszerűbb eszközökkel látja el a katonákat a ruházattól kezdve a kézifegyvereken át a speciális kiegészítőkig. „Az eszköz önmagában semmit nem ér, ha nincs mellette olyan jól kiképzett, kiválóan felkészített katona, aki a kihívásokkal szembe tud nézni” – húzta alá a tárcavezető. A Szegedi Honvédelmi Napon tartott előadást és sajtótájékoztatót a Szegedi Tudományegyetemen Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A tárcavezető beszélt napjaink megváltozott biztonsági helyzetéről, a régiónkat érintő keleti és déli fenyegetettségről, a terrorizmus térhódításáról és a migrációs veszélyről. Mint mondta, a kormány az új kihívásokra válaszul indította el a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, amelynek célja, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó, a 21. század követelményeinek mindenben megfelelő, lojális és modern fegyverzettel ellátott katonákból álló haderejévé váljon, amelynek elsődleges célja a biztonság és béke megőrzése.

Benkő Tibor kiemelte: a haza védelme ugyanakkor csak széles társadalmi összefogással és támogatással lehetséges. „Közösen kell megvédenünk, hiszen a haza szolgálata, a hon védelme nemzeti ügy. Saját hazánkról, elődeink, őseink által kivívott értékekről beszélünk. A magyar ember számára az egyik legfontosabb dolog a béke és a biztonság” – mondta a miniszter. A miniszter a haditechnikai eszközök, fegyverrendszerek beszerzése kapcsán elmondta, hogy minden döntésnél a katonák igényei szerint járnak el, és azoknak megfelelően gyártatják a megrendelt eszközöket. Kiemelte, hogy a kézifegyverek tekintetében már hazai vonatkozásról beszélhetünk, hiszen Kiskunfélegyházán működik az az üzem, amelyben a magyar katonák kézifegyvereit összeszerelik, s ahol hamarosan megkezdődik a gyártás is.
Benkő Tibor külön felhívta a figyelmet a hibrid hadviselésben széleskörűen megjelent kibertéren belüli támadások szerepére. Mint mondta, a kiberműveletek már NATO-szinten is bekerültek a műveleti eljárások listájába, ezért a Magyar Honvédség a program részeként külön kiberakadémiát hozott létre, hogy biztosítsa a fenyegetések elleni védekezéshez szükséges oktatást és kiképzést.
A miniszter az egyetemen a fiatalok megszólításának szükségességéről, a honvédelmi oktatás és a hazafias nevelés lehetőségeiről is beszélt. Ismertette a tárca és a Magyar Honvédség eddig elért eredményeit, a Honvédelmi Sportszövetség, a honvédelmi táborok, az ösztöndíjrendszer, a Honvéd Kadét Program struktúráját, valamint beszélt a honvéd középiskolai rendszer továbbfejlesztéséről is. Az önkéntes tartalékos rendszer kapcsán kifejtette: a modern Magyar Honvédség elképzelhetetlen a jól működő tartalékos bázis nélkül. Jelenleg mintegy kilencezren szolgálják hazájukat önkéntesként, ezt a számot növelik tervezetten húszezerre.
Az előadás utáni sajtótájékoztatóján Szeged és a régió kapcsán a miniszter újságírói kérdésre úgy válaszolt: a Magyar Honvédség katonái készenlétben állnak arra az esetre, ha újra szükségessé válik az ország határainak védelme.
A honvédelmi napon az egyetem előtti téren a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar szórakoztatta az érdeklődőket, majd a Magyar Honvédség alakulatai statikus és dinamikus bemutatót tartottak. Eközben az intézmény aulájában NATO-kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők. (honvedelem.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.